Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstadskvinnor mår sämst

Annons

Män och kvinnor som bor i storstadsområden mår psykiskt sämre än de som bor i övriga delar av landet. Allra sämst mår unga storstadskvinnor, enligt 2006 års folkhälsoenkät från Statens folkhälsoinstitut.

Oro, ångest, svår trötthet, sömnbesvär, stress och självmordstankar. Det är allvarliga besvär som i högre grad drabbar kvinnor i storstadsområden än deras medsystrar i andra delar av landet.

Det visar resultatet av den omfattande enkät som 5 995 personer i åldrarna 16-84 svarat på.

Allra sämst mår kvinnorna i Stockholm, enligt enkätsvaren. Trots det är det fler kvinnor i Göteborg och Malmö som uppger att de försökt att ta sina liv.

För männen ser det något ljusare ut. På punkt efter punkt är männens psykiska välbefinnande större än kvinnornas, enligt enkätsvaren.

Även bland männen är det de i storstäderna som mår sämst. Men skillnaden mot övriga riket är inte lika tydlig som för kvinnorna. Det är exempelvis vanligare med självmordstankar hos män i glesbygden än bland män i större städer.

Annars tycks de som bor på landsbygden generellt sett må bättre än resten av svenskarna.

Folk på glesbygden lider inte i lika stor utsträckning som storstadsmänniskorna av oro och ångest. De lider också i mindre utsträckning av svår trötthet, svåra sömnbesvär och stress.

Vad de stora skillnaderna - mellan könen och mellan regionerna - beror på, kan Folkhälsoinstitutet inte svara på eftersom enkätsvaren inte analyserats. Men enligt Sven Bremberg, docent och läkare på institutet, vet man från andra studier att skillnaden i psykisk hälsa mellan könen börjar att synas redan i 15-årsåldern.

De sociala skälen hänger bland annat ihop med graden av jämställdhet. För det finns stöd från studier gjorda i Europa och Nordamerika, enligt Bremberg.

När det gäller de regionala skillnaderna anser han att det inte går att dra några tvärsäkra slutsatser om varför det ser ut som det gör.

TT

Mer läsning

Annons