Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstädning i kraftbranschen

Annons

Det kan vara en av anledningarna till att ABB städar internt och till EU anmält olagligt prissamarbete om GIS-ställverk och avslöjat myglet i ABB:s italienska mellanspänningsdel. ABB var i mitten av 1990-talet inblandat i en mutskandal i ett vattenkraftsprojekt i Leshoto i Afrika. ABB valde att samarbeta med myndigheterna och bidrog till att skandalens omfattning avslöjades. Om detta räddar ABB från repressalier är ännu ett oskrivet kapitel.

En rad stora internationella bolag var inblandade och domarna började falla 2002.

Ett av mutbolagen, det Kanadensiska ingenjörsföretaget Acres International Ltd. som hotas av svartlistning av Världsbanken gav i dagarna upp inför hotet och accepterade att bli uppköpt av rivalen Hatch Ltd.

Acres är ett mycket stort internationellt namn inom vattenbyggnadskonsten och grundades när Niagarafallen på gränsen mellan USA och Kanada byggdes för hundra år sedan.

Inom några veckor väntas domen i samma mutskandal i Leshoto mot Italiens största byggföretag Impregilo.

Utöver Acres International har det tyska företaget Lahmeyer International och franska Schneider Electric fällts.

I USA väntas nu senatsförhör mot de tre internationella företagen.

USAs och EUs antikorruptionsmyndighet Olaf samarbetar för att få fram fakta. Det var Världsbanken med säte i USA och EU som finansierade Lesotho Highlands Water Project.

Världsbanken misstänker också att det varit orena affärer när de finansierade Yacyretadammen på gränsen mellan Argentina och Paraguay samt i världsbanksprojekt i Cambodja.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons