Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största utmaningen

Annons

- Jag har åkt Vasaloppet nio gånger. Visserligen är det loppet nio mil. Den utmaningen är ingenting i jämförelse med Karolinermarschen, konstaterar Mikael.

Trots modern klädutrustning, proviant och bra skidor så frös Mikael som han aldrig har gjort tidigare i sitt liv efter två dygn av fjällmarschen. Två dygn fyllda med snöstorm där nederbörden bestod av regn.

- Vi sov i små tält. Strumpor, underkläder och andra blöta kläder låg med i sovsäcken. De torkade med hjälp av kroppsvärmen, berättar Mikael.

Hans upplevelse ger en bild av hur de personer kände sig som gjorde den första karolinermarschen under nyårsnatten 1718 till 1719. Det var då det svenska karolinerbefälet Almfeldt retirerade från ett misslyckat fälttåg i Norge med flera tusen man. Av dem överlevde endast ett fåtal.

Bakgrunden var att Sveriges dåvarande kung, Karl XII, med delar av den svenska karolinerstyrkan skulle ta södra Norge via Fredrikstens fästning utanför Halden. I en kniptångsmanöver var planen att Almfeldt via Trondheim skulle märka in kompletterande landområden och inta den norska kusten med dess sträckning söderut.

Almfeldt insåg svårigheten på ett tidigt skede. Han avblåste senare hela planeringen när Kung Karl XII vid Fredrikstens fästning dödades av ett skott i huvudet.

I Almfeldts återtåg över fjället frös tusentals ihjäl.

Enligt Mikael är hela fjället som en stor kyrkogård. Bara i Handöl finns en massgrav med 600 kroppar.

Mikael är gruppbefäl inom Norra Dalarnas insatspluton, som ska fungera likt en lokal spjutspets inom hemvärnets nya organisation.

Han har haft som mål att genomföra en typ av utmaning varje år. Förutom nio vasalopp har Mikael deltagit i en vandringsmarsch i holländska Niimjegen på 16 mil samt genomfört Karolinermarschen sommartid.

- Karolinermarschens vinterupplaga ingår i FBU:s frivilliga befälsutbildning. Vi var 23 stycken som deltog i årets marsch. Den var utsträckt till fem dagsetapper från den 28 mars till den 2 april.

Deltagarna delades upp i fyra grupper. Förutom en rejäl personlig ryggpackning hade varje grupp en pulka med tält och lavinutrustning.

- Under de två första dagarna av marschen var det extrema väderförhållanden. En snöstorm där nederbörden bestod av regn. Den blandningen brukar aldrig förekomma så här års i fjällvärlden.

Trots omvallning till klisterföre blev marschen på skidor uppför till 1 500 meters höjd extremt besvärlig

Efter den ansträngande upplevelsen under vandringens upptakt blev vädret successivt bättre. Efter två nätter i polartält förbyttes login under den tredje natten. Den ägde rum på Sveriges högst belägna fjällstation vid Brohammaren. Övernattningen inomhus i kombination med bastu och lagad mat var den rätta medicinen för att läka trötta och frusna kroppar. De två sista dagarna av färden ned till Handöl skedde i bästa tänkbara väder och alla 23 deltagarna nådde fram i välmående.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons