Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största skoterområdet får anslutning till Norge?

Annons

Om några år kan det vara en realitet att ta skotern ända fram till Röros i Norge. På norska sidan finns nämligen planer på en skoterled mellan Röros och svenska gränsen.

Bakom planerna står interimstyrelsen för "Vinterleden Röros-Vauldalen", en intressegrupp bestående av mark-ägare, turistnäring och snöskoterintresserade.

Än så länge handlar det om ett principförslag till en 53 kilometer lång led, som med alternativa sträckningar har nått så långt att den ska granskas av norska myndigheter.

Det är den norska motsvarigheten till Naturvårdsverket som har utsett Röros till provkommun för "motorferdsel i utmark" och därmed möjliggjort att använda skotern till annat än nyttotrafik även i de norska fjällen.

En skoterled förväntas skapa nya möjligheter för näringen i området och Vauldalen kan bli en centralort i projektet, som ansluter till skoterleder i norra Dalarna och västra Härjedalen, som i dag har Europas största sammanhängande skoterledsområde.

Leden föreslås vara öppen från november till senast 25 april och föreslås finansieras via obligatoriska avgifter av dem som nyttjar den.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons