Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största ordern hittills till Nyhammars Bruk

Annons

- Jag behöver omedelbart en arborrare och en svarvare, det blir fler anställningar längre fram, lovar han.

Scanraffbeställningen är den historiskt sett största beställningen för Nyhammars bruk.

- Vi har tagit storordern på en så kallad rörgata till Scanraff tillsammans med andra Dalaföretag. Det är en beställning i 30 miljonersklassen och den motsvarar 45 000 mantimmar för oss, säger Jan Vennerström.

Det betyder att Nyhammars bruk med 30 anställda och en omsättning i fjol på 33 miljoner nu har full beläggning bara i detta projekt, men företaget har också noterat ytterligare tre stororder.

Två från de stora leverantörerna till gruvindustrin, Outokumpu och Metso Minerals.

- Så vår omsättning 2004 kommer att växa markant.

- Gruvindustrin går med dag-ens metallpriser för fullt.

Morgårdshammars gamla gruvkrossdel som ägs av Outokumpu kör på högvarv och har gett oss en order som vi nu arbetar på och nu sitter vi i förhandlingar om ytterligarare en stororder i Kazachstan.

- Nyhammars bruk ägdes för några år sedan av Sala International. Numera ägs de av Metso Mineral som har en amerikansk division som heter Pyro. Vi har tidigare till Svappavara levererat en så kallad kylring åt Pyro. Nu har de gett oss den första beställningen på en kylring på den internationella marknaden, en leverans som ska gå till Kina. Det betraktar vi som ett stort genombrott och här blir Lemont vår underleverantör, säger Vennerström som konstaterar att båda kunderna är de stora aktörerna på världsmarknaden när det gäller krossanläggningar.

- Så vi håller tungan rätt och håller på båda, skojar Vennerström.

Att Nyhammars Bruk vänt kris till framgång beror på att de nya ägarna Johansson & Spolander förvaltnings AB i Luleå har som affärsidé att samverka med andra företag för att kunna ta större projekt.

- Vi har på så vis av SSAB Borlänge blivit utsedda som en av två strategiska leverantörer av mekaniskt underhåll. Här samverkar vi med företag i Smedjebacken som har rötterna i gammalt Morgårdshammarskunnande, Rolling-Mill Service AB och DS Montageservice AB. Samarbete är viktigt om vi vill vara med och det här är en marknad som vi kan växa inom. Samarbete var också hemligheten bakom framgången i Scanraffprojektet, säger Jan Vennerström.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons