Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslagen invigning av rastplats

Annons

En riktig pärla i byn har Sörsjön fått sedan den nya rastplatsen blev färdig. Många bybor hade också mött till invigningen, där byns äldste, Uno Eriksson, 93, klippte bandet och därmed öppnade rastplatsen officiellt.

Rastplatsen har blivit verklighet genom byalagets försorg. Kommunen har ställt upp med mark som ligger strategiskt till i byn - här finns badplats, en liten tjärn att fiska i, nybyggda toaletter, en slogbod att söka skydd i och informationstavlor. Bara ett stenkast bort finns kiosk och café, som drivs av byns eget kooperativ Dalen.

- Det är många som hjälpt till, säger byalagets ordförande Morgan Eriksson.

- Genom kommunen har vi även fått bidrag, Transtrands besparingsskog har ställt upp med maskiner och grus, sågen i Fiskarheden har skänkt matjord, fiskevårdsområdet har ordnat slogboden, bryggor och spångar runt tjärnen. Därtill har många i byn jobbat ideellt, framför allt Rune Antonsson, som varit en riktig pådrivare i det här projektet. Nu har vi fått en riktigt fin rastplats i Sörsjön med möjligheter även för campare att stanna över någon dag, påpekar Morgan.

Utöver det ideella arbetet har cirka 160 000 kronor satsats på rastplatsen och man räknar med att arbeta vidare.

- I planen ingår en vandringsled upp på Horrmundsåsen och informationstavlor på flera språk, berättar Morgan.

Vid invigningen var det förstås sång och musik. Rune Antonsson och dottern Annette Causil sjöng och spelade flera visor av lokalt ursprung - Sörsjövisan, Höljåbiten och Syndalvisan.

Några av byns barn under ledning av Annette sjöng också visor, bland annat Mors lilla Olle. Den visan har ju sitt ursprung i en berättelse från fäboden Morbäckssätern, som ligger drygt en mil nordväst om Sörsjön.

Transtrands spelmanslag hade inte hittat några Sörsjöbitar men spelade fina låtar som dagen till ära tillägnades Sörsjön.

Förutom kaffe och tårta bjöds på traktens speciella maträtt "kolbotten med messmörsås". Gunnar Nyman stekte kolbotten åt alla som ville ha, och underhållningen fortsatte av Kurt Eklund, som inifrån slogboden spelade gitarr och sjöng stämningsfulla visor medan solen sakta sjönk och knotten gjorde sig påmind.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons