Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storseger för skotska nationalister

Annons

Avgående brittiske premiärministern Tony Blairs Labourparti riskerar att mista makten i Skottland efter regionalvalet i torsdags. Även i de engelska lokalvalen backade partiet, men förlusten blev mindre än befarat.

Hans parti, Skotska nationalistpartiet (SNP), gick fram mycket starkt och var nära dött lopp med Labour, som dominerat skotsk politik i 50 år. I sitt segertal hävdade han att Labour gjort sitt sämsta val i landsdelen sedan 1922.

När 82 av de 129 mandaten var räknade hade nationalisterna säkrat 30 mandat, en ökning med 15 jämfört med förra valet. Labour hade samtidigt backat med åtta mandat till 32.

Labour försökte i valrörelsen utnyttja det faktum att Tony Blairs förmodade efterträdare och därmed näste premiärminister _ finansministern Gordon Brown _ är skotte. Nu kan det i stället bli så att han får ett förlorat Skottland i arv.

SNP har lovat utlysa en folkomröstning i Skottland 2010 om självständighet.

De skotska parlaments- och lokalvalen blev bitvis kaotiska på grund av tekniska problem och förvirring kring ett nytt valsystem. Det medför att över 100|000 röster kan ha underkänts i den automatiska räkningen.

Till förvirringen bidrog även det nya valsystemet i lokalvalen, ett personval där väljarna rangordnar kandidater i stället för att lägga rösterna på ett visst parti. Allt sammantaget ledde det till kraftiga förseningar av rösträkningen.

I de engelska lokalvalen blev Labours förlust däremot mindre än vad opinionsundersökningar tytt på. När rösterna räknats i 143 av 312 fullmäktige hade Konservativa partiet vunnit makten i 69, en ökning med 15. Labour hade vunnit i 19 fullmäktige, vilket är 5 färre än tidigare, medan Liberaldemokraterna ökat från 10 till 11 fullmäktige.

Konservativa partiets framgång innebär ändå inte det genombrott som opinionsmätningar spått och som ledaren David Cameron hade behövt det inför det väntade brittiska parlamentsvalet nästa år.

I den walesiska lagstiftande församlingen hade Labour tappat tre mandat till det walesiska nationalistpartiet Plaid Cymru när 56 av 60 mandat fördelats. Labour som styrt församlingen i minoritet förblev dock största parti med dubbelt så många mandat som nationalisterna.

TT

Mer läsning

Annons