Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning planeras i Pärlby

Annons

Idén, eller kanske rättare sagt behovet, av att utveckla Pärlby har funnits en längre tid. Den verksamhet som bedrivs vid anläggningen anses inte genera tillräckligt med pengar.

Det är åtminstone en kommunal uppfattning som skymtade vid en träff som hölls i tisdags kväll i Sockenstugan, Grangärde.

Tommy Mohlin från kultur- och fritidsförvaltningen och kommunens planeringschef Jan-Erik Eriksson sa det måhända inte rent ut.

Men konkreta fakta, som att årskostnaden för att driva ridanläggningen handlar om halvmiljonen.

Och att det investerats runt fem miljoner kronor i Pärlby sedan det byggdes ger en fingervisning om att kommunen vill att något ska göras.

I klartext vill kommunen se något nytt växa fram. En verksamhet som faller inom ramen för det sentida begreppet KIT - kultur- och idrottsturism.

Efter att Projekt Öppen Horisont genom sin hästinventering gett Statistiska centralbyrån - SCB - en rejäl baksmälla och bevisat att det officiella antalet hästar i kommunen, 110, i verkligheten är 531 har också kommunen kvicknat till.

Men ridklubben i Grangärde anses inte kunna höja ribban på egen hand. Därför var även Grangärde travsällskap och den nybildade islandshästföreningen Edda representerat i Sockenstugan.

Under mötet tonades tre alternativa scenarior fram vad gäller Pärlbys framtid:

p ridklubben anställer en "riktig" ridhuschef

p ridanläggningen privatiseras

p klubbarna samverkar med Pärlby som gemensam nämnare.

Det största problemet hos ridklubben anses vara att det saknas en utbildad och kunnig ridskolechef som styr upp verksamheten.

Men en chef av den kalibern är inte gratis. En kvalificerad rid- instruktör beräknas kosta 300 000 till 400 000 kronor om året.

- Och dom pengarna kan klubben inte räkna med, betonar Tommy Mohlin.

När det gäller en privatisering, exempelvis i form av ett arrendekontrakt, avslöjar han att det finns intressenter. Men klart står att hästfolket inte är särskilt roat av det alternativet.

Därmed återstår det tredje alternativet. Jan-Bertil Norling är optimist.

Han tror att den enda lösningen är att föreningarna samverkar.

Utrymmet räcker till för att bygga allt ifrån fler boxplatser till en travbana och en rakbana för islandshästar.

Totalt omfattar fastigheten 42 hektar, varav 30 hektar med enkla medel kan bli betesmarker och åkermark för hö.

Jan-Bertil Norling utsågs under tisdagskvällen till sammankallande. Och redan dagen efter skissade han på ett häst- och aktivitetscenter i Pärlby.

Det enda egentliga hindret finns hos de olika föreningarnas medlemmar.

I Sockenstugan var representanterna överens om tagen. Men en viss farhåga nämndes om att bland ridklubbens cirka 120 medlemmar finns kritiker som inte vill släppa ifrån sig "sin" anläggning.

Ett första steg blir dock att respektive förening väljer en ordinarie ledamot samt en ersättare till den arbetsgrupp som ska jobba vidare mot det gemensamma målet.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons