Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning på Grease

Annons

Den 6 november är det premiär för Gagnefsuppsättningen av Grease.

Då har de 20 aktörerna satsat ett halvår av sin fritid på att läsa in sina roller och repetera sånger, danser och repliker.

Enbart de gemensamma samlingarna, uttagningarna, ett kollationeringsläger i Rättvik, elva repetitionshelger med arbete fredag-söndag, en särskild genrepsvecka och de 13 föreställningarna inräknade, kommer att omfatta ungefär 300 timmar.

Trots eller tack vare projektets omfattning var intresset mycket stort när regissören Stina Axelsson och producenten Jan Sönneby kallade till audition för att inleda arbetet med att besätta roll- listan, som omfattar 20 personer.

Ett 60-tal personer från stora delar av Dalarna, bland annat Grängesberg, Mora, Orsa och Älvdalen, hade på lördagen samlats i Lindberghallen för att sjunga upp för en uttagningskommitté bestående av dansledaren, regissören och koreografen Stina Axelsson, musikpedagogen och sångerskan Anna Eiding samt orkesterledaren och musik- och dansskolans rektor Jan Sjönneby.

Det var den första av totalt tre uttagningsomgångar. Under söndagen fick de som gick vidare från sångtestet genomgå ett dansprov i MDG:s dansstudio i Gagnef. De som därefter fortfarande var aktuella för roller fick avlägga ett särskilt teaterprov och genomgå intervjuer innan uttagningskommittén överlade och rollistan spikades.

Totalt omfattar rollistan 18 ungdomar, varav nio killar och lika många tjejer, samt två vuxna.

- Ni tackar ja till produktionen och inte till särskilda roller. Det här är ett lagarbete, betonade Stina inför sångtesterna.

Hon var positivt överraskad av de sökandes kunskaper. Det var också Anna Eiding, som kom direkt från, och sent på lördagen återvände till, Stockholm och arbetet som sångcoach för TV4-satsningen Super troupers.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons