Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning på gång

Annons

-Det kan bli sju eller åtta eller tio verk, säger Torkel Berg som är planarkitekt vid kommunen.

Den investering som nu är på gång slår allt som tidigare gjorts på vindkraftsområdet i Dalarna.

-Ja, än så länge finns det bara tre verk i drift i länet och fem ska ju byggas på Fjällberget och Storstensberget.

Göteborgsföretaget Stena Adactum betalade Vindkompaniet 140 miljoner kronor för de fem verken vid Fjällberget. Dessa verk beräknas tas i drift senare i år.

Det är samma företag som nu har informerat kommunen om att man vill gå vidare med vindkraften och bygga upp till tio verk i trakten av Saxberget.

-De tänker bygga verken på Saxberget, Kringelbackarna och Boberget. Enligt deras tidplan ska verken kunna tas i drift hösten 2007, upplyser Torkel Berg.

Politiker och tjänstemän i kommunens planberedning diskuterade projektet vid sitt möte i förra veckan. Planberedningen ställer sig positiv och detta är en indikation på att bygglov beviljas när Stena Adactum kommer med en ansökan.

-I de utredningar som vi tidigare har gjort har vi angett det nu aktuella området som lämpligt för byggande av vindkraftverk, påpekar Torkel Berg.

Nämnas kan att vindkraftverken på Fjällberget blir 80 meter höga och med en rotordiameter på 90 meter. De tio verk som nu planeras kan bli ytterligare lite större, enligt Torkel Berg talas det om en rotordiameter på 100 meter.

-Varje verk får en maxeffekt på två megawatt, alltså totalt 20 megawatt. Det innebär att de tillsammans kan producera det årliga behovet av hushållsel åt 10 000 hushåll. Det motsvarar den energi som utvinns ur brytning av 20 000 ton kol.

Vindkraftverken kommer alltså att ge betydande energitillskott, konstaterar planarkitekten.

Kommer närboende att störas av de nya verken? Enligt Torkel Berg följer kommunen Boverkets riktlinjer om att vindkraftverk inte får byggas närmare än 700 meter från bostäder oavsett om det gäller fast boende eller fritidshus.

-Den gränsen klaras, närmaste hus ligger 750 -800 meter från vindkraftverken.

Enligt de kontakter Torkel Berg haft med företaget så är man inte intresserat av att ha med lokala ägare i projektet. Däremot har man signalerat att en del av intäkterna ska stanna i kommunen i form av så kallad bygdepeng.

-0,5 procent av intäkterna ska användas som bygdepeng. Samma system kommer ju att gälla för verken på Fjällberget.

Vad gäller Fjällberget har bygdepengen beräknats till 75000 kronor per år under 25 år och det har sagts att Fjällbergets alpina anläggning och skideldoradot Ljungåsen får dela på pengarna.

Slutligen kan nämnas att NLT utan resultat sökt ansvariga vid Stena Adactum för kommentarer.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons