Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning på friskt Falun

Annons

Totalt har Falu kommun fått 6,5 miljoner kronor i olika bidrag för att kunna genomföra dessa satsningar och därmed få ett friskare Falun och Dalarna.

- Nu kan vi bli den första kommunen i landet som varje månad får veta hur invånarna mår, säger Peter Foxdal, som är ny chef för Faluns hälsosatsning inom profilområdet Hälsa/Idrott.

- Vi skulle kunnat göra en traditionell enkätundersökning. Men administrationen tar så lång tid att resultatet är för gammalt redan samma dag det presenteras. Därför gör vi nu undersökningen via Internet, säger Peter Foxdal.

Så här kommer det att gå till.

Faluborna ska kunna gå in på kommunens hemsida och svara på frågor om sig själv, sin livssituation, hur man mår, inom vilken bransch man arbetar och hur mycket man motionerar.

- Vi kommer sedan att kunna göra snabba uppdateringar och regelbundet kunna se hur invånarna mår och ifall det finns något speciellt bostadsområde eller någon yrkesbransch där man mår sämre. Därefter kan vi koncentrera våra åtgärder på ett fåtal men rätta områden, säger Peter Foxdal.

Alla svarar anonymt och får därför en individuell kod som används i samband med alla besöken på hemsidan. Tanken är alltså att invånarna ska stimuleras till regelbundna kontakter med denna "hälsosida" på internet.

- Vi kommer att kunna erbjuda individuella råd och tips som ska leda till ett friskare liv. Det är besökarens informationer om sig själv som ligger till grund för dessa hälsotips, säger Peter Foxdal.

En viktig del är att kommunen ska kunna stimulera till ökat motionerande. Därför byggs en specialgjord "hälsobana" på Lugnet. Det handlar om en 500 meter lång terrängbana som ska ligga mellan sporthallen och slalombacken. Banan är främst till för de som inte brukat motionera men vill få ett konditions- och hälsotest. Tanken är att de på tid ska avverka tre varv runt banan. Första varvet ska man gå, de övriga två i hårdare tempo. Tiden ligger sedan till grund för att man med datorns hjälp ska kunna räkna ut ett aktuellt testvärde.

- Detta är i dag tekniskt möjligt. Genom att alla nu erbjuds gratis hälso- och motionstips tror jag att detta kommer att få ett positivt genomslag i Falun.

- Då blir det aktuellt att bygga "hälsobanor" på flera platser i kommunen, inklusive i alla byarna runt om centrala Falun, säger Peter Foxdal, som räknar med att hemsidan startar i februari 2003.

Samtidigt ska Falun arbeta hårt för att hjälpa nyföretagande inom hälsobranschen. Det handlar exempelvis om hälsoentreprenörer som arbetar för ett friskare klimat på olika arbetsplatser.

- De alarmerande sjukskrivningssiffrorna har gjort detta till en framtidsbransch. Det är många företagsledare som i dag efterlyser hjälp med att göra sina företag mer hälsosamma för att få ner sjukfrånvaron, säger Peter Foxdal, som siktar att inom kort starta ett 30-tal nya företag i Dalarna vilket ska resultera i cirka 60 nya arbetstillfällen.

- Jag får regelbundet telefonsamtal från personer som planerar att starta egna företag inom det här området. Behovet är enormt. Bara inom Dalarna kan vi behöva mellan 300 till 400 företag som levererar tjänster inom hälsobranschen, säger Peter Foxdal.

Falu kommun har nu fått 4,9 miljoner kronor i EU-bidrag, samt 1,5 miljoner från länsstyrelsen som ska finansiera den här satsningen. Det är pengar som kommer att räcka i cirka två år. Därefter behövs nya pengar.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons