Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning mot rökning

Annons

Varje år börjar drygt 17500 ungdomar att röka. Nio av tio börjar röka redan innan de fyllt 18 år. De flesta debuterar i sjuan. Många av dem kommer dessutom att bli kvar i ett livslångt nikotinberoende, vilket kan ge en ökad risk för att utveckla alkoholproblem.

Nu satsar landstinget och Kommunförbundet på att tillsammans med experter från Folkhälsoinstitutet utbilda personer som arbetar med barn och ungdomar i kommuner, landsting och organisationer.

Förbud att röka på skolgårdar finns. Trots detta upptäcktes genom en nyligen gjord studie att både elever och vuxna röker där.

- Vi hoppas att denna utbildning ska bidra till att skolorna arbetar för att få bort rökningen på skolgårdarna och att vuxenvärlden vågar sätta gränser och säga ifrån när man ser ungdomar som använder tobak, säger Yvonne Norling, Landstinget Dalarna och Maria Park, Dalarnas kommunförbund.

Ungdomarna själva tycker att de vuxna sviker när de inte agerar.

- Det är bra att vi kan göra den här satsningen tillsammans, säger Anna Östbom som är Statens folkhälsoinstituts expert på tobak och ungdomar.

Riksdagen har satt målet att andelen ungdomar som börjar röka och snusa ska halveras till 2014.

Satsningen är en del i det statliga Tobaksuppdraget 2003-2005 som Statens folkhälsoinstitut är ansvarigt för.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons