Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storröjning kring Näsåkers pussen

Annons

Det är ett arbetslag på fem personer under ledning av Leif Eriksson som varit igång en tid. All mark som berörs ägs av Säters kommun.

Kring Näsåkers pussen, den lilla sjön intill Ljusterån, har redan sly röjts undan, men även flera stora granar sågats ned.

- Mycket av granen ska tas bort, berättar Leif Eriksson.

Det gäller då hela området från själva Säterdalen och ned till Näsåkers pussen. Bland annat i slänterna upp mot Näsåkern finns mycket grov gran som nu försvinner för att ge ett större ljus i slänterna och därmed även skapa bättre förutsättningar för till exempel blommor.

På en plats mellan Ecks bro och Kärleksudden blir det en rastplats med bord och bänkar.

Arbetet syftar även till att bättre än hittills knyta samman vandringsleden från Säterkonsten och nedåt längs Ljusterån med själva Säterdalen.

Vad som ska göras med själva Näsåkers pussen är inte helt klart, men åtgärder planeras för att pussen alltid ska vara vattenfylld. Nu varierar vattenståndet väldig och ibland är det helt tomt på vatten i pussen.

Längre tillbaka i tiden fylldes pussen på med vatten vid vårflod och mycket regn då ån svämmade över och sedan hölls vattenståndet även vid långa torrperioder.

Här var det på vintern en hel del Säterbor som prövade fiskelyckan med angling och både många och stora gäddor fångades.

Nu fylls pussen på med vatten när dammluckorna stängs vid forsen vid Säterkonsten, men vattnet rinner ut igen då det släpps på mycket vatten.

Här förs en dialog mellan kommunen och länsstyrelsen för att hitta ett sätt att förhindra att pussen ofta torrläggs.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons