Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stororder till Power Systems

Annons

Anläggningen blir den hittills största i sitt slag som ABB levererat till USA.

- SVC Lightanläggningen som får en effekt av 100 megavar ska ersätta ett gaseldat kraftverk med miljövänlig Lightteknik, säger Mikael Norin som är Factschef inom ABB Power Systems.

Kraftverket som ägs av Texasföretaget Austin Energy använder i dag kraftverket endast för att producera reaktiv effekt för att kontrollera nätspänningen och stabilisera elnätet.

Asea var först i världen på 1980-talet att ersätta gammeldags synkrongeneratorer, alltså stora roterande maskiner, med tyristorventiler som åstadkom samma stabilisering av nätet på ett mycket kostnadseffektivare sätt. Denna uppfinning kallades SVC och SVC Light är den nya lättviktstekniken som med transistorer gör samma jobb. SVC Light är en variant på HVDC Light och båda tillämpningarna kan ultrasnabbt, 50 gånger snabbare än elnätets svängningar, styra och kontrollera effektflöden i ett kraftnät.

SVC Lightstationen ska köras som en så kallad Static Compensator i en transformatorstation i Austin, Texas, med start i oktober nästa år.

- Det är en mycket stor anläggning. Vi har tidigare levererat en lika stor anläggning till Avesta Polarit i Finland. Det betyder att vi nu går upp i effekt med våra patenterade Lightanläggningar, säger Mikael Norin.

Factsenheten i Västerås står för ingenjörskunnandet i projektet och från HVDC-enheten i Ludvika tas tyristorventiler och kontrollsystem och anläggningens övriga apparater levereras från andra ABB-delar i Ludvika.

- Fast inte så många apparater numera jämfört med den äldre SVC-tekniken, säger Norin som låter förstå att Light också betyder färre komponenter och att anläggningar som tar mindre plats än gårdagens teknik.

Att ABB lyckats en andra gång i Texas kan tillskrivas Ludvikas HVDC Lightprojektet, Eagle Pass, som installerats mellan Mexikos och Texas elsystem.

Förutom att överföra effekt mellan USA och Mexiko så körs anläggningen med två Ligtdelar som Static Compensator på samma sätt för att stabilisera elnätet när Lightanläggningen inte används för elhandel över gränsen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons