Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stororder säkrar jobb

Annons

Till sommaren är det två år sedan en grupp företagare tog över Morgårdshammar AB:s maskinverkstad. I gruppen ingår bland annat Toivo Karmala, Peter Dahlström och Ulf Seger.

Vid övertagandet hade de cirka 65 anställda och på den nivån ligger det fortfarande.

Till en början var den största kunden Morgårdshammar AB och så är det fortfarande. Inledningsvis stod Morgårdshammar för 90 procent av omsättningen.

-Vi har minskat den delen till att i dag vara cirka 60 procent av vår omsättning på cirka 60 miljoner kronor, säger Toivo Karmala, delägare och vd.

Målet är att komma ner till cirka 30 procent av verksamheten med jobb från Morgårdshammar AB.

-Vi ska inte ha någon större kund än att det blir 20-30 procent av den totala omsättningen, det gör oss inte så känsliga för konjunktursvängningar, poängterar Karmala.

Utifrån detta passar jobbet från Siemens mycket väl in i företagets strategi, den ordern hamnar på i runda tal 25 procent av den totala omsättningen.

I jobbet från Siemens ingår det en rad olika moment. Det handlar om bearbetning, ytbehandling och slutligen montering.

-Vi ska göra en rad olika detaljer och de största är kompressorhus till gasturbiner och dessa väger 1,5 ton, berättar Sören Andersson.

Delar av bearbetningen av kompressorhusen görs i en karusellsvarv och till en början var det en av de maskiner som företaget hade svårast att få jobb till.

-Till en början hade vi inte jobb i den varje dag, nu kör vi treskift och har förfrågningar från fler kunder om bearbetning, säger Sören Andersson.

Det avtal som Morgårdshammars verkstäder AB nu tecknat med Siemens har sin grund i att de två företagen träffades på Elmiamässan i november 2004. Sedan dess har Morgårdshammars verkstäder AB gjort några jobb och det hela mynnade i förra veckan ut i ett underleverantörsavtal som löper på ett år.

-Vi är naturligtvis glada för detta och det innebär att cirka 15 anställda har jobb ett år framåt, konstaterar Sören Andersson.

Han berättar att det är mer på gång inom företaget men är för övrigt mycket förtegen om vad det handlar om.

-Vi jobbar med ett projekt där vi ska ha tillverknings- och försäljningsrätten för en maskin och jag tror att det kan bli stort, i varje fall tycker vi att det är mycket intressant, säger Sören Andersson.

I framtidsplanerna finns det flera olika investeringar som har varit upp till diskussion. Bland annat finns det mycket jobb till den karusellsvarv de har och en investeringen i ytterligare en maskin har diskuterats.

-Vi tror att det skulle vara vettigt, men det handlar om kanske tio miljoner kronor och faktum är att vi faktiskt skulle kunna gå upp till fyrskift i den vi har, konstaterar Sören Andersson.

Mycket avgörande blir hur det ser ut med orderbeläggningen i framtiden.

-Detta är en bransch där det svänger snabbt, summerar han.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons