Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stororder ger nya jobb

Annons

Massaindustrin blomstrar i snöyran. Hedemora verkstäder har nått toppen av sin kapacitet och tvingas tacka nej till jobb.

- Hela året har varit lysande och lagom till jul kommer en storårder på 15 miljoner kronor som en fin julklapp, säger Rolf Öhberg som är projektansvarig vid Hedemora verkstäder.

För de anställda på Hedemora verkstäder innebär det att 6 personer får tillsvidare anställning och 8 projektanställda får förlängda kontrakt.

- Eventuellt kommer det bli aktuellt att tillsvidare anställa fler. Vi befinner oss i ett exceptionellt bra orderläge, säger Rolf Öhberg.

Hedemora verkstäder bygger filter åt massaindustrin och är bland de världsledande på det området.

Speciellt när det gäller att svetsa i syrefasta plåtar. De sju filter som ingår i den senaste storordern ska skickas till Belgien och ska användas till att minska miljöfarliga utsläpp.

Peter Gustavsson var med för två år sedan när GL&V fick säga upp 92 personer.

- Det var en jobbig tid, för mig personligen också. Det känns extra kul att vara med nu när det vänder "al time high". Så här bra har det aldrig tidigare varit, säger Peter Gustafsson.

Nere vid fabriken går Mikael Sundström med en sopkvast och fixar det sista innan julledigheten. Fabriken ska vara stängd under julhelgen och mellandagarna. Mikael och hans arbetskamrater ska ladda vila upp sig inför den hektiska vårsäsongen som kommer.

- Jag var bland de 92 som fick gå får två år sedan. Här har jag jobbat som projektanställd ett tag, men igår fick jag en fin julklapp. Tillsvidare anställning, säger Mikael och ler.

Den positiva orderingången på GL&V och Hedemora verkstäder kommer att sprida sig över hela Hedemora.

- Ja det är klart att detta sprider sig likt ringar på vattnet. Speciellt på ett mindre ställe som Hedemora, säger Peter Gustafsson.

Ute i snön lastas och packas de stora filtrerna för fullt. Peter och Rolf ser sig förnöjt omkring innan de kliver in i värmen igen.

- Vi har fler ordrar på gång, säger de och slår igen dörren bakom sig.

Mer läsning

Annons