Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störningarna drabbar kommuninvånarna

Annons

Kerstin Byström, GIS-ingenjör på kommunen, arbetar med kartor. För henne är datorn ett oumbärligt instrument, eftersom många sorters kartor numera bara finns i digital form.

Så gott som varje dag ringer privatpersoner som vill bygga garage eller ett nytt staket för att fråga hur tomtgränserna går.

Därför är det för henne väldigt angeläget att tekniken fungerar. Vilket den inte alltid gör.

- Vi har precis bytt system till Windows XP och det har väl en del barnsjukdomar. Just nu är det två program som inte går ihop, säger hon.

Kartor utgör stora datafiler som belastar nätet hårt. Varje gång Kerstin Byström tar fram en sådan, måste hon hämta den på kommunens servrar (lagringsdatorer). När trafiken är hög kan detta enligt IT-chef Monica Lundin Andersson medföra olika typer av störningar.

- Ibland krånglar det och då grips man nästan av panik om det är bråttom. Resultatet blir ju att vi inte kan serva kommuninvånarna, säger Kerstin Byström.

Hon har alldeles nyligen fått en ny, platt skärm, men väntar på att även själva datorn ska bytas ut. Och även om den nya tekniken medför problem, är det mesta positivt.

- Jag kan göra fler saker, så den är väldigt effektiv. Men jag tror att vi producerar mer papper nu än någonsin tidigare.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons