Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störningar vid brofästet åtgärdas

Annons

På det gamla sågverksområdet bedriver Vansbrofästet AB olika verksamheter. Bland annat sorteras industriavfall och så planerar företaget att satsa 85 miljoner kronor på en fabrik för pelletstillverkning.

Kommunledningen har varit informerad om de här planerna och sett positivt på det hela.

Miljö- och byggnadsnämnden har tidigare godkänt verksamheten på området men krävt att bullermätningar ska genomföras vid angränsande fastigheter. Sådana mätningar har genomförts och redovisades för nämnden den 27 maj i år.

- Nästan fem månader försent, konstaterar nämnden.

Mätningen visade att högsta tillåtna bullernivå på 50 decibel överskreds vid vårdcentralen 53,5, Saltvik 51,8 och vid järnvägsstationen 51,1.

Utifrån detta hotar nämnden med 25 000 kronor i vite och ålägger Vansbrofästet att senast den 20 augusti redovisa åtgärder som sänker ljudnivån.

Nämnden har också ålagt Vansbrofästet att insynsskydda avfallshanteringen och vidta åtgärder så att skräp inte sprids med vinden. Även här hotar nämnden med vite på 25 000 kronor om inte problemet åtgärdats senast den 20 augusti.

John Persson berättar att Vansbrofästet är överens med de ansvariga på kommunen om vad som ska göras.

- Vi har beställt ett stort nät som ska avskilja avsfallshanteringen och så ska nya bullermätningar göras nästa gång vi flisar, säger han.

Lennart Isaksson som också är delägare i Vansbrofästet förklarar att företaget inte struntar i miljö- och hälsoskyddsnämndens synpunkter.

- Vi väntar på bygglovet för pannan och pelletsfabriken. Om vi får det den 10 augusti har vi tio dagar på oss att uppfylla nämndens önskemål.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons