Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störningar i tågtrafiken hela veckan

Annons

Det blir inställda tåg och förseningar hela veckan efter tågolyckan utanför Alingsås i fredags eftermiddag.

Det är tågresenärer mellan Göteborg och Stockholm liksom pendeltrafiken till Alingsås som drabbas.

När godståget spårade ur sydväst om Alingsås skadades 2|400 sliprar som måste bytas ut på den hårt trafikerade sträckan. Det blev även omfattande skador på signalanläggningen. Ingen människa kom dock till skada.

Båda banorna på stambanan Göteborg_Stockholm fick stängas av förbi olycksplatsen. Under söndagen kunde bara ett av spåren användas och då med trafik i reducerad hastighet. Så blir det även resten av veckan fram till och med nästa söndag.

Under helgen kunde dock förseningarna begränsas till mellan fem och tio minuter med tanke på den lågintensiva helgtrafiken. När vardagen sätter in blir det värre.

På SJ:s pressjour säger Tobias Johansson att man kommer att prioritera X|2000-trafiken mellan Göteborg och Stockholm, vilket innebär att pendeltågstrafiken Göteborg_Alingsås inskränks.

Under söndagen betydde det att åtta pendeltåg ställdes in.

Godstrafiken drabbas också. Under lördagen fick Green Cargo fram alla sina tåg till Göteborg, men med upp till fem_sex timmars försening. För en del godsleverantörer kunde det ge problem med anslutningen till de fartygsavgångar som man skulle använda efter tågresan.

Green Cargo hade ett 40-tal godståg som berördes av förseningarna första dygnet. Deras last motsvarade cirka 1|000 långtradare.

Vid Derome mellan Varberg och Veddige orsakade en kollision på lördagsmorgonen mellan en rälsbuss och en lastbil avbrott i tågtrafiken på Viskadalsbanan mellan Varberg och Borås. Lastbilschauffören fick nackskador när rälsbussen rände in i lastbilssläpet på en obevakad övergång. Ingen av de mellan 20 och 30 passagerarna fick allvarliga skador.

Men skadorna på ledningsstolpar och växel blev stora. Först vid lunchtid på tisdag räknar Banverket med att trafiken kan tas upp igen. Under tiden vänder tågen från Borås i Veddige och bussar går mellan Varberg och Veddige.

TT

Mer läsning

Annons