Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormskadorna snart undanröjda

Annons

- Nu kan vi med säkerhet säga att vi hinner ta reda på det mesta som ligger också på bondskogen, säger Dan Flykt vid Mellanskog, som har inventerat stormskadorna från helikopter.

Samtliga aktörer satte högsta fart direkt vinden stillnat för att rädda de stora värden som låg på marken. Planerade avverkningar ställdes in och istället dirigerades alla tillgängliga resurser till regionen norr och öster om Siljan-Orsasjön, där de värsta vindbyarna dragit fram.

Mellanskog har som exempel haft tjugofyra maskingrupper igång i området, vilket är dubbelt mot det normala.

- Däremot har vi inte förstärkt på tjänstemannasidan, varför det har varit tufft att hinna med alla skogsägarkontakter och all planering, säger Hans Kättström, särskilt som det till en början fanns en oro för möjligheterna att placera allt talltimmer.

Den farhågan har dock inte besannats, utan de regionala sågverken har kunnat svälja allt utom mindre partier som har fraktats söderut.

Flyginventeringen gjordes inom två områden. Dels nordväst om Orsasjön, där spåren av stormfällningarna var undanröjda. Dels öster om Orsasjön.

- Där noterade jag ett 70-tal större anhopningar av stormfällt virke, säger Dan Frank, i marker med dålig arrondering och med delat ägande. Vilket försvårar markägarkontakterna.

- Trots allt var det genomgående intrycket av flygturen bättre än vad jag befarade innan, säger Dan.

Skogsvårdsstyrelsen har inte gjort någon egen flyginventering, utan tar del av information från andra aktörer.

- Vi får också uppgifter om stormskador via den pågående älgskadeinventeringen, säger Roland Andersson chef för Mora-Orsadistriktet, och i samband med andra uppdrag i skogen.

Han berättar att ett 25-tal skogsägare, främst utbor, hittills har fått så kallade lagråd, där de får påpekanden om att de har så mycket stormfällt virke på sina skiften, att det måste åtgärdas.

Alla tre skogsmännen är ense om att återbeskogningen kan bli ett större problem än stormskadorna. Skogsvård kostar, medan det ligger pengar i vindfällen. Därför är det arbetet lättare att ta itu med.

- Många fröträdställningar har blåst sönder innan den naturliga föryngringen har blivit tillräcklig, säger Hans Kättström, där måste skogsägaren se till att det blir planterat.

Plantskolorna är redan informerade om att behovet av skogsplant blir stort nästa år.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons