Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormsäkrad el i Borlänge

Annons

Efter den svåra stormen i södra Sverige i början av året ska kraven på elbolagen skärpas.

Regeringen vill att bolag som inte sköter driftsäkerheten ska kunna bli av med tillståndet att distribuera el i näten.

Stormen gjorde 450 000 hushåll strömlösa och har aktualiserat frågan om de luftburna elledningarnas framtid.

Borlänge har klarat sig från att drabbas av stora högspänningsavbrott just tack vare att man här tidigt började byta ut luftledningarna mot kabel i marken.

- Ja, det är ett arbete som vi hållit på med så länge jag kan minnas och vi tillhör nog de som kommit längst, säger Göte Asp, Borlänge energi.

Borlänges ledningsnät har en total längd på 185 mil, varav 145 mil är i form av nedgrävd kabel. Resten är alltså luftledning, som byts ut mot kabel i marken med en takt av ett par mil per år.

Just nu slutförs kabelläggningen i Lennheden och Duvnäs och i år är det dags för Väster Tuna, Spraxkya, Hemberg, Floda, Baggbo med flera byar.

Sammanlagt är det omkring två mil kabel som ska ner i marken här och därefter rivs luftledningarna. Planeringsarbetet har startat och i maj sätts spaden i marken. Det har den tillfälligtvis redan gjort vid Noraån i Gylltäkt, där man snabbt vill ha ner kablarna för att hinna bli klar före vårfloden.

I utsatta områden innebär det en stor trygghet för elkunderna när luftledningarna ersätts med markkabel.

Varje år inträffar i genomsnitt 25 högspänningsavbrott i Borlänge på grund av åskväder, snö och kraftiga vindar, med ned-fallna träd över luftledningarna som följd.

Ett problemområde tidigare var sträckan från Idkerberget och Rämshyttan över Tuna Hästberg till Stenbäcken.

Där ligger nu fyra mil kabel i marken och driftsstörningarna är få.

Tack vare att elledningarna i Borlänge i så stor utsträckning är nedgrävda så är Borlänge energi ett av de svenska nätbolag i som har lägst elavbrottstid per kund och år baserat på ett genomsnitt för de senaste fem åren. Genomsnittet för 70 procent av landets nätbolag är 124 minuters elavbrott, i Borlänge bara 20 minuter.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons