Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormarknaderna har kommit för att stanna

Annons

Borlänge är just nu inne i en mycket viktig och intressant fas i handelns utveckling. Först bygger Ica Maxi sin nya anläggning som ska invigas under sommaren i år. Sedan ska kommunfullmäktige behandla dels planen, dels exploateringsavtalet för Coop Forums expansion i mars.

Det finns många uppfattningar om denna utveckling. För min del tycker jag att det i grunden är något oerhört positivt när företag vill investera och utveckla sin verksamhet i Borlänge. Sådant måste uppmuntras och vi måste bygga vidare på de näringslivsstrukturer som kan utvecklas.

En sådan är handeln. Den har utvecklats till en av basnäringarna i Borlänge och sysselsätter nu över 3 000 personer. När Ica Maxi nu anställer 100 personer så är antalet sökande mångdubbelt större. Borlänge är ett handelscentrum för länet. Kunder kommer också från omkringliggande län. Det är bakgrunden till etableringsintresset.

Jag reagerar mot att flera skribenter tycks ha den uppfattningen att etableringsintresset är ett problem och inte en möjlighet. Att hamna i en utvecklingsfas där den ena etableringen ger den andra kräver ett hårt och långsiktigt arbete. Det kräver också en känsla för strukturomvandlingen inom handeln.

Coop-Forums nuvarande anläggning är självklart ett attraktivt etableringsområde. Dess förläggning efter riksväg 70 och dess exponering mot vägen är ett bra affärsläge. Att utvidga detta område efter vägen ger de bästa etableringsförutsättningarna.

Det handlar om att gå från i dag 15 000 kvm handelsyta till cirka 45 000 kvm. Självklart sker detta inte över natt, men möjligheten till en successiv expansion skapas.

Alternativ förläggning skulle vara att låta Coop Forums affärsområde expandera upp emot de närbelägna villaområdena. För min del tycker jag att det är ett sämre alternativ då det dels stör villaägarna, dels innebär ett mycket sämre skylt- och etableringsläge i förhållande till den i sammanhanget viktiga riksvägen.

Sedan är det helt orealistiskt att spekulera om att vare sig Ica Maxianläggningen eller Coop Forums expansion skulle kunna förläggas till Borlänge centrum. Alternativet i det sammanhanget är uteblivna satsningar.

Från kommunens sida kan vi på olika sätt skapa förutsättningar för näringslivets utveckling och nya arbetstillfällen. Däremot är det näringslivet som själv måste klara ut sina inbördes konkurrensförhållanden.

Jag är glad för att Borlänge är attraktivt för handelsetableringar och kommer att arbeta för fler sådana.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons