Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormaktslåsning om Kosovo

Annons

Positionerna var låsta, när FN:s säkerhetsråd på måndagen började diskutera förslaget om Kosovos framtid. Den ryske ambassadören lämnade förhandlingarna i protest mot FN-sändebudets "ensidighet".

Den ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin sade enligt nyhetsbyrån AFP att FN-sändebudet Joachim Rücker varit "extremt ensidig och ohjälpsam".

Säkerhetsrådets resolution nummer 1244, som antogs 1999, ger FN befogenhet att underlätta den politiska process som ska avgöra Kosovos framtid.

Kosovo har administrerats av FN sedan 1999, när Natos bombningar drev bort de serbiska styrkorna från den albanskt dominerade serbiska provinsen.

Rücker var inkallad till måndagens möte för att redogöra för den senaste tidens utveckling i provinsen. Han förnekade att han skulle ha gjort sig till talesman för självständighet. Han hävdade att han bara informerat säkerhetsrådet om "framstegen" med att driva igenom de demokratiska värderingar som ska hjälpa Kosovo att skapa "en fungerande demokrati och marknadsekonomi".

FN-medlaren Martti Ahtisaari sade i förra veckan att möjligheterna till en förhandlingslösning är uttömda. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov svarade i helgen att "om Ahtisaaris resurser är tömda, kan vi säkert hitta någon annan som kan ta hand om frågan".

USA:s utrikesdepartement ställde sig på måndagen på Ahtisaaris sida och sade att det är hög tid att FN fattar beslut.

Före säkerhetsrådets möte varnade förre amerikanske FN-ambassadören Richard Holbrooke för fortsatt rysk förhalning av ett beslut.

President Putin har sagt att Ryssland aldrig kan godkänna en lösning på Kosovofrågan som serbiska regeringen motsätter sig. Det förslag som Ahtisaari lagt fram _ om visst självstyre för Kosovo med möjlighet till framtida självständighet _ avvisades omedelbart av Serbien.

Men Ryssland har inte gått så långt som till att hota med veto.

TT

Mer läsning

Annons