Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storm i Iran mot ny storfilm

Annons

Iranierna framställs som vildar i en ny storfilm från Hollywood, dundrar president Mahmoud Ahmadinejad samtidigt som FN:s säkerhetsråd behandlar nya sanktioner mot landets kärnteknikprogram.

Ahmadinejad nämner inte filmens namn 300, men alla vet att han syftar på en storsäljare som nyss gått upp på biograferna i USA. Trots att filmen endast nått de amerikanska salongerna finns piratkopior av dålig kvalitet redan att tillgå i Teheran.

Precis som när det gäller kärnenergiprogrammet står många iranier bakom sin president i den här frågan. För iranierna är stolta över perserrikets historia.

Inte bara politiker utan även medier och bloggare engagerar sig i frågan. De irriteras över hur deras förfäder porträtteras i filmen, som bygger på berättelsen om 300 tappra spartaners nederlag vid Thermopyle under kung Leonidas krig mot perserhövdingen Xerxes mångfaldigt större invasionsstyrka.

I ett iranskt nätupprop mot filmen sägs att den är bedräglig och förvriden.

I sitt tv-sända nyårstal på onsdagen sade Ahmadinejad att Iran är utsatt för psykologisk krigföring _ iranierna framställs som vildar i en historisk film _ men lovade att kampanjen mot Iran inte ska lyckas.

Presidenten anser att USA och Storbritannien utnyttjar FN som redskap mot den islamiska republiken.

Säkerhetsrådets medlemmar har börjat förhandla om nya sanktioner mot Irans kärntekniska program, sedan den iranska regimen försvarat sin rätt till kärnkraft och vägrat upphöra med processen för att anrika uran.

Säkerhetsrådet överväger ett embargo mot iransk vapenexport och frysning av finansiella tillgångar utomlands för 28 individer, grupper eller bolag utöver de begränsade sanktioner som antogs i september.

Sydafrika, som har ordförandeskapet i rådet, har föreslagit att sanktionerna ska skjutas upp i 90 dagar för att tillåta tekniska diskussioner inom atomenergiorganet IAEA och politiska diskussioner med den iranska regeringen för att nå en fredlig förhandlingslösning. Men USA anser att det redan i resolution 1737 finns inbyggd en timeout för Iran.

Även Qatar och Indonesien har presenterat egna skrivningar som anses ligga närmare det ursprungliga förslagets anda.

Ahmadinejad har bett om att få tala direkt till säkerhetsrådet och rapporteras ha fått visum till USA. Det är dock inte klart när han ska infinna sig i FN.

TT

Mer läsning

Annons