Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storleken har betydelse

Annons

- Vi beräknar att 8 000 valsedlar har fel bredd och att vi distribuerat upp till 1 500 av dessa i vårt utskick, säger Kjell Carrander, ordförande för folkpartiet i Ludvika.

- Det här är mycket allvarligt, understryker riksdagsman Runar Patriksson, som är fadder för Dalarna bland den folkpartiskiska riksdagsgruppen.

- Om vi hade kommit på det här först efter valet så hade vi kunnat begära omval. Nu kräver vi att länsstyrelsen sätter ut annonser i pressen och informerar om de felaktiga sedlarna, säger Kjell Carrander.

Riksdagsman Patriksson som gästade Ludvika för kärnkraftsdebatten på onsdagskvällen ansåg att en stor annons var det minsta man kan begära. Hittills har länsstyrelsen bara erbjudit att trycka upp nya valsedlar.

- Skadan är ju skedd i och med att så många valsedlar distribuerats. Den ena som är för bred att rymmas i kuvertet blir ogiltig om den viks. Den som är för smal saknar den märkning som valförrättaren ska se i kuvertöppningen och därmed så är valhemligheten röjd och valsedeln ogiltig, säger Runar Patriksson.

Patriksson förklarar att i och med personvalet så har varje röst blivit extra viktig.

- Några av mina riksdagskollegor sitter där med marginalen 7 till 11 röster för att vara där eller inte.

- För några år sedan gjordes en felräkning i Halland och med 50 rösters marginal ändrades majoriteten, berättar Patriksson.

Kjell Carrander minns valet 1982 då hans parti under valnatten hamnade utanför fullmäktige men efter att poströstningen var räknad så kom man in med två rösters marginal:

- Så om vi får röster ogiltigförklarade på grund av länsstyrelsen tryckt felaktiga valsedlar vet vi inte vad vi gör. Nu uppmanar jag alla som vill rösta på folkpartiet i landstingsvalet att ta nya sedlar i vallokalen för att vara på den säkra sidan, säger Kjell Carrander.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons