Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storkonsumenter är ute efter tolvslaget

Annons

Marknadskrafter, tillväxt och pengar verkar vara tidens "mantra" för såväl politiker som stora delar av näringslivet. Jag är ingen motståndare till marknadskrafter, tillväxt eller en levande stadskärna med ett blomstrande näringsliv men jag påstår att det finns positiva och negativa marknadskrafter.

Med rätten att driva näringsverksamhet följer också ett ansvar för de mer långtgående effekterna på barn, ungdomar och vuxna medborgares hälsa. Ställt i det ljuset kan man undra vad vissa politiker som till exempel socialnämndens ordförande pysslar med när man efter starka påtryckningar från CS ändrar tidigare beslut och låter öltältet vara öppet till 02.00 i stället för att ifrågasätta öltältens existens när man arrangerar Falukalaset. Socialnämndens politiska uppdrag är framför allt att värna om barn och ungdomars hälsa och uppväxtmiljö. När argument som "det skulle vara bra att ha öltältet på Falukalaset öppet till klockan 02.00 i stället för klockan 24.00 för då är det ju fler vuxna på stan" används av vissa politiker är det lätt att känna uppgivenhet och vanmakt.

Skärp er för fan! Som nykter narkoman och alkoholist med lång erfarenhet av krogmiljöer kan jag intyga att de allra flesta som vistas i dessa miljöer efter klockan 24.00 är storkonsumenter eller är på väg att utveckla ett missbruk och följaktligen inte fungerar som trygga vuxna utan snarare som dåliga förebilder för de ungdomar som vistas på stan.

Var finns de goda visioner som bygger på övertygelsen om att vi tillsammans kan utveckla varor och tjänster som utgår ifrån våra verkliga behov och inte som nu sker att cyniskt exploatera och skapa behov som är skadliga för både individen och samhället. Tänk inte så kortsiktigt.

Alla vi som på olika sätt arbetar för att skapa en bra och trygg uppväxtmiljö inom barnomsorg, skola, kultur, fritid samt alla de yrkesgrupper som vårdar och behandlar barn och ungdomar, polisen och alla de som gör ideella insatser påstår jag, börjar tröttna. Vi kan inte fortsätta att i ena ändan bygga upp och i andra ändan riva ner med idiotiska beslut. Man borde kunna kräva lite mer kreativitet från politiker och näringsliv än att kränga öl för att få hjulen att snurra.

Ett högprioriterat nationellt drogpolitiskt mål är att minska alkoholkonsumtionen. Så därför undrar vi varför våra politiker på alla nivåer tar beslut i rakt motsatt riktning. Detta har lett till att alkoholkonsumtionen har ökat drastiskt i stället för att minska. Effekterna blir, bland annat, ökat våld mot framför allt barn, ungdomar och kvinnor samt ett ökat missbruk.

En ökad konsumtion leder bara till en större känsla av vanmakt och bryter ner den personliga viljan att delta i den demokratiska processen. Det är mycket enklare att fly.

IOGT-NTO-rörelsen i Dalarna uppmanar politiker och andra makthavare att visa civilkurage och våga säga Nej till den fullständigt hejdlösa marknadsföringen av alkohol, samt våga vara restriktiv när tillstånd att servera alkohol ges. Barn och ungdomar har enligt lag rätt att få växa upp i drogfria miljöer!

TOMMY JOHANSSON

Mer läsning

Annons