Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storkonsert med hemvändare

Annons

I år fyller Ludvika Musikkår 100 år och hemvändarkonserten var en del av firandet. Runt 120 gamla medlemmar hade fått inbjudan, cirka 70 kom till konserten.

Många var tvungna att åka kors och tvärs över landet, andra reste till och med från utlandet, för att komma till Ludvika och vara med om den unika händelsen.

- Det känns speciellt att så många gamla medlemmar ville komma hit, sade dirigenten Karl-Erik Anestedt till publiken om den goda uppslutningen.

Med knappt en dags repetition bakom sig, gav sig musikkåren i kast med mängder av olika musikaliska genres. Marschmusik, schlagers, klassisk musik och svenska folkmelodier var bara några av stilarna man framförde under kvällen.

- Musikkåren i Ludvika kännetecknas av att vi spelar alla möjliga typer av musik. Det finns andra musikkårer som har en annan filosofi, som kanske bara spelar marschmusik. Men inte vi, förklarade Karl-Erik Anestedt.

Många musikstycken var gamla och välbekanta för de flesta i orkestern. Men Karl-Erik Anestedt hade också plockat med några överraskningar i programmet, vilket gjorde att musikernas skicklighet sattes på prov.

Trots att flera av hemvändarna inte spelat sina instrument på många år, framförde man potpurrier med taktbyten och tempoförändringar på ett mycket elegant och imponerande sätt.

Det enda som störde lite under kvällen var själva inramningen. ABB-hallen, med sina reklamskyltar och träbänkar, är inte direkt Cassels och den stora orkestern var värd en bättre lokal. Då hade upplevelsen av elva tromboner i en och samma orkester blivit än mäktigare.

Hemvändarkonserten var jubileumsårets näst största arrangemang. I höst blir det en stor jubileumskonsert, som final på allt firande. En konsert som alla musikälskare säkert ser fram emot.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons