Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storfångst i Storån

Annons

Det finns riktigt stora öringar i vattnen runt Idre. Det kan Hans Meier från Hjärup intyga sedan han med stor möda landat en öring på drygt 4,5 kilo i Storån.

Hans Meier kan tacka en olycka för sin jättefångst.

- Vi brukar vara här och åka skidor. I vintras fastnade min dotter i en av tunnlarna av korrigerad plåt på Idre Fjäll och skadade armbågen.

- Då togs hon om hand av "Tosse" Einarsson som var pistör och medan vi satt och väntade på läkaren så berättade "Tosse" om det fina fisket här i Idre, berättar Hans.

"Tosses" övertygande fiskehistorier fick Hans att övertala sin pappa och sonen Oliver att följa med till Idre även utan skidor, för att testa fisket.

- På måndagskvällen hade vi varit nere i byn för att handla och då hade Oliver köpt några nya drag som han ville testa. Vi gick då ner till Storån vid Mellanbron och redan på ett av de första kasten högg fisken, berättar Hans.

- Den stack som en torped och jag släppte bromsen. Som mest hade jag nog 50 meter lina ute.

Oliver fick löpa till parkeringen för att hämta en håv, medan Hans kämpade med den stora öringen.

- Egentligen hade jag alldeles för klena grejor för en så pass stor fisk, men efter 20-25 minuter hade jag tröttat ut den och fått in den mot strandkanten. Vi lyckades inte få i den i håven utan den lossnade och det slutade med att jag rullade upp den för strandkanten. Om jag då tappat den hade jag garanterat dykt efter den, skrattar Hans.

Öringen kunde landas och vid kontrollvägningen visade den sig väga imponerande 4 542 gram.

- Nog för att jag fått större fiskar tidigare som gädda och lax, men det här är den i särklass mest imponerande fisk jag fångat, säger en stolt storfiskare.

Antagligen handlar det inte om en inplanterad öring utan om en vild fisk som vuxit sig stor i Idresjön. Det tror fiskeentusiasten Gunnar Bergström, som tillsammans med Idres övriga sportfiskare var på väg ut för det traditionella måndagsmetet när Hans Meier kom dit med sin storfångst.

- Färgen tyder på att den inte är inplanterad och så vet vi att det finns några riktigt stora öringar i Idresjön. För 26 år sedan vill jag minnas att det fångades en öring på drygt sex kilo här i Idresjön.

- Men bara det faktum att det går att få så här stora fiskar är en fin pr för sportfisket i området, menar Gunnar.

Hans Meier håller med om det, innan han återvänder till sin husbil för att stycka den stora fisken och tillreda en första festmåltid.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons