Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbritannien söker kompromiss

Annons

Storbritannien planerar att sända en hög officer till Teheran för att försöka nå en kompromiss om de 15 militärer som har gripits av Iran, rapporterar The Sunday Telegraph.

Efter en vecka av skarpa verbala angrepp mot Iran och en diplomatisk offensiv via FN och EU, har den brittiska regeringen ändrat taktik. Samtidigt visar en opinionsundersökning bland den brittiska allmänheten att den fördömande ton som Storbritannien använt inte finner anklang. Hela 48 procent av de tillfrågade avvisar våld även som en sista utväg i frågan om de gripna.

Under lördagsdygnet uttalade president Bush ett hårt fördömande av Iran i frågan, och president Ahmadinejad gav igen med samma mynt. Men samtidigt valde Storbritannien alltså att sänka tonläget.

Den höga officer ur marinen, som ska resa till Teheran om iranierna tar emot honom, kommer att försäkra att den brittiska flottan aldrig med avsikt kränker iranskt vatten, skriver The Sunday Telegraph. Förhoppningen är att det blir början till en kompromiss, där Iran kan slå av på sitt krav på en tydlig brittisk ursäkt och Storbritannien minskar sina pretentioner på att utföra ett FN-uppdrag vid visitering av sjöfarten i Persiska viken.

Målet är att få de 14 männen och en kvinna fria snart. Risken är annars stor att saken kan dra ut i månader och kanske också leda till en iransk rättegång mot de gripna.

Den brittiska utrikesministern Margaret Beckett gav den första antydan om den brittiska ändringen av taktik, när hon i lördags sade att "vi vill ha en utväg, en fredlig och en så snart som möjligt".

TT

Mer läsning

Annons