Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbrand i sopberg

Annons

Branden var under kontroll efter dryga timmen och inga andra byggnader var då hotade av branden. Men släckningsarbetet blev mycket besvärligt och pågick fram till nio på kvällen och eftersläckningsarbetet avslutades först under söndagsförmiddagen.

I ett skede av släckningsarbetet blev det också dramatik eftersom det visade sig att det fanns fyrverkeripjäser bland de brinnande soporna och ett par brandmän fick söka skydd då det började smälla. Band annat åkte ett par raketer i luften men ingen av brandmännen kom till skada. Ett tiotal brandmän från två brandkårer bekämpade branden.

Det var en person vid Lindvallen i Sälenfjällen som såg att det var en stor rökutveckling vid sopstationen och anade oråd. Brandkåren larmades. Då den kom fram till platsen var det en enorm rökutveckling och det brann kraftigt i vissa delar av bygggnaden.

Vad som orsakat branden vet man inte men mycket tyder på att det är någon som slängt aska eller något liknande i soporna. Vad man kunnat se har branden börjat långt ner i soporna vilket kan tyda på att det pyrt under en längre tid.

Den byggnad som nu totalförstördes är omlastningsbyggnaden där man tippar av soporna och den består i stort sett av väggar och tak. Värmen var också så stark att takbjälkarna i metall böjde sig.

I anslutning till den nu totalförstörda byggnaden fanns också utrymmen där pappkartonger förvarades. Där fick man med hjälp av traktor riva hela väggen, ett mycket tidskrävande arbete.

Flera bränder, mest containerbränder, inträffar varje vinter i Sälenfjällen och brandorsaken är oftast att turister slängt aska i soporna som sedan antänt skräpet.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons