Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbrand drog fram

Annons

Det var Stora Enso Skog som gjorde en rekordstor avbränning på fredagen. Det 60 hektar stora hygget ligger mellan Mörttjärn och Lönnvattnet, söder om vägen mot Gävle.

Det knastrade på hygget där skogskarlar gick och tuttade på med en blandning av diesel och bensin. Andra sprutade vatten för att elden inte skulle sprida sig utanför det planerade området.

- Vi skulle ha bränt av i våras, men det var för blött i markerna då, så vi fick vänta tills nu, säger Mars Westin som var en av eldarna.

Skogsbolaget bränner hyggen för att få behålla sin miljöcertifiering. I en tid då det inte blir så många naturliga skogsbränder så finns det djur och växter som har svårt att överleva.

Den rosa svedjenävan är ett exempel, blommans frön behöver en brand för att gro. Även den vita mosippan behöver eldens hjälp för att få luft och ljus. Många insekter är också beroende av eld, skinnbaggen lägger till exempel sina ägg bara i bränd ved.

Stora Enso har som mål att bränna av 5 procent av föryngringsytorna under ett år, vilket motsvarar några hundra hektar.

- Ett problem är att det ekologiskt sett vore bästa att bränna när det är som allra torrast, men då är det ofta eldningsförbud, säger Börje Pettersson på Stora Enso skog. Någon gång har det hänt att elden har slitit sig och vi har fått ersätta dem som ägt grannskiften. Men vi brukar bränna där hyggena omges av egen skog.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons