Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbesök på skolan

Annons

En världsmästare kom till Fyrklöverskolan på torsdagen. Eleven Fanny Anderslars passade på att ställa en fråga:

- Varför blev du just orienterare?

Karolina A Höjsgaard svarade att det var en slump.

- Jag fastnade för orientering för att jag hela tiden lär mig nya saker om hur jag ska hitta kontrollerna på smartast sätt.

Hon har tagit två VM-guld, ett EM-guld och sex SM-guld. Till skillnad från en del andra idrotter innebär inte en VM-titel i orientering kändisskap och rikedom.

- Orientering är inte en tv-sport. Jag fick en mässingsljusstake när jag vann VM-guld.

På Fyrklöverskolan finns flera lärare som är intresserade av orientering. Skolan har varit en pilotstudie i Svenska orienteringsförbundets satsning skogsäventyret, som riktar sig till elever i årskurs fyra.

- Skogsäventyret är ett färdigt material som är lätt, och enkelt att arbeta med. När skolor ska lära ut orientering blir det ofta för svårt, och det som är för svårt är tråkigt, säger läraren Gunilla Håkansson.

Hennes åsikt är att barnen inte ska springa några banor alls till en början.

- Det gör man när man tävlar. Det är bättre att de får lära sig momenten under lekfulla former.

Eftersom skolan var med i starten av skogsäventyret kom eleverna Karoline Ljungkvist och Pernilla Arnestål med i marknadsföringen som delats ut till skolorna i hela Sverige. Det finns stora planscher och broschyrer med bild på flickorna.

- Det är kul men lite pinsamt. Vi var ute och orienterade med klassen och så kom vi med. Det känns konstigt, säger Pernilla Arnestål, som fått pengar och presenter för sin medverkan.

I torsdags fick barnen på Fyrklöverskolan prova på stjärnorientering, stämpelstafett och labyrintorientering. Vid labyrinten stod eleven Joel Hallberg, som fått ledigt från Stureskolan för att hjälpa till.

- Jag har tävlat för IFK Hedemora sedan jag var sju år. Jag gillar att springa i skogen, min bästa tävling var när jag kom elva i O-ringen.

Karolina A Höjsgaard siktar på att ta ännu ett guld i VM som går i Japan i höst. Hon hade fullt upp med att hjälpa barnen och att skriva autografer.

- Här på Fyrklöverskolan verkar det vara en kultur med orientering, många har provat på förut. Och barnen ställde roliga frågor.

En av frågorna var, vad som har varit den den svåraste kontrollen att hitta. Svaret fick barnen att skratta.

- Det var en fontän. Jag hittade inte kontrollpunkten och började klättra upp i fontänen. Jag blev alldeles dränkt i iskallt vatten. Jag såg inte att kontrollen satt under fontänen.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons