Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbedragare avslöjad

Annons

Mannen erkänner hälften av brotten. I de andra fallen nekar han till brott men vitsordar de faktiska omständigheterna. Räknar man ihop de 14 åtalspunkterna slutan notan på 323 335 kronor.

En spelskuld på 80 000 kronor ska vara orsaken till bedrägerierna som började i fjol somras.

Under häktningsförhandlingarna berättar mannen att han varit spelmissbrukare. Ett beroende som han fick bukt med. Men spelskulden fanns kvar.

Han och hans familj blev hotade till livet av långivarna och han kände sig enormt pressad av situationen. Genom bedrägerierna fick han pengar och kunde betala spelskulden.

De flesta affärerna gjordes av mannens enskilda firma.

Den bärande affärsidén var snabba affärer. Han köpte varor mot faktura. Sedan såldes varorna vidare till hälare som betalade runt 30 procent av inköpssumman. Några fakturor betalade han inte.

Mannen åkte runt till olika firmor. Ibland gjordes det i en skyltad firmabil. Företag som drabbats finns i Orsa, Mora, Rättvik, Borlänge och Falun.

Han hade nog också ambitionen att driva firman eftersom han handlade både kläder för 17 848 kronor, verktyg och utrustning som passade i hans bransch. Men firman verkar inte ha fått så många uppdrag. Fakturamodellen var enklare och gav snabbare pengar.

I november köpte han en snöskoter för 81 000 kronor, samma dag sålde han den vidare för 16 000 kronor.

I höstas hyrde han en båt för att åka ut och fiska med några kamrater. Efter fisketuren sålde han den hyrda båten för 6 000 kronor. För pengarna betala han av på spelskulden.

Förutom företag finns det också privatpersoner som drabbats.

Han köpte en bil av en kvinna. 1 500 betalade han kontant. Resten, 10 000, skulle han betala om någon vecka. Kvinnan såg inga pengar däremot så hon en annons där hennes bil var till salu. Kvinnan köpte sin bil av den nye ägaren för 2 500 kronor.

Av en annan kvinna fick han 7 500 kronor för att betala hennes räkningar. Det gjorde han inte.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons