Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbandsmusik med stor prisutdelning

Annons

Dirigenten Karl-Erik Anestedt inledde konserten med att berätta bakgrunden till tisdagskvällens konsert.

-Vi gillar själva den klassiska storbandsmusiken och eftersom den sällan spelas, så beslutade vi att göra det själva.

Anestedt betonade inledningsvis att de inte på något vis hade ambitionen att efterlikna de riktigt välkända storbanden.

-Vi kommer att spela låtarna på eget sätt.

Under kvällen bjöds publiken på musik av Count Basie, Duke Ellington, Woody Herman, Glenn Miller, Jonny Mercer, Stan Kenton och Benny Goodman.

Kring varje storbandsledare berättade Karl-Erik Anestedt en liten historia och anekdot.

Hur många i publiken visste till exempel att Ted Heat från England började sin musikaliska bana som gatumusiker i London?

Eller att Stan Kentons musik betraktades med misstänksamhet när den framfördes första gången? Med tiden rättade han dock in sig i ledet och spelade den klassiska storbandsmusik som folk ville dansa till.

Under kvällens musikstund för älskare av storband gjordes dock ett avbrott för att dela ut ett av kommunens största pris och i år var faktiskt prissumman större än kommunens eget kulturpris.

Ulla Geijer som tilldelades det Björkmanska kulturpriset fick mottaga en prischeck på 46000 kronor.

Prisutdelare var kommunens tillförordnade kulturchef Britt-Marie Pettersson. Motiveringen till valet av Ulla Geijer var hennes mångåriga arbete med hembygdsvård, där det bland annat ingår att hon har koll på samlingarna vid Ludvika gammelgård.

Hon var dessutom en av de som väckte liv i den gamla bergsmansdräkten som i augusti 1977 officiellt blev Ludvikadräkten.

Med tanke på att det var näst intill fullsatt på Aveny och att det var långa applåder efter varje låt måste konserten betraktas som mycket uppskattad av publiken

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons