Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storasyster för en sommar

Annons

Organisationen "hjärta till hjärta" har sitt huvudkontor i Linköping. I Dalarna är Clarry Alderback den fristående kontaktpersonen som tillsammans med sin man har ansvaret när det gäller projektet sommarbarn.

- Jag har hållit på med det här sedan 1992. Jag har själv haft sommarbarn och även adopterat ett av dem, berättar Clarry.

- Barnen som kommer hit från Lettland bor i skolinternat och barnhem. De är i åldrarna 7 år och uppåt.

Clarry ordnar familjer åt barnen och den här sommaren finns det 78 barn runt om i Dalarna.

- Familjerna anmäler sitt intresse till mig och jag skickar anmälan vidare till socialenheten på länsstyrelsen. Där kontrolleras familjen, för att barnen inte ska råka illa ut. Efter det skickas familjernas önskemål till skolan.

- Det kan vara önskemål som kille eller tjej och särskild ålder. Sedan väljer skolan ut de barn som bäst behöver komma bort. Barnen stannar sedan mellan 6 veckor och 3 månader.

- Meningen är att sommarbarnen ska leva och bo som en familjemedlem. Familjen står för mat och uppehälle och betalar även resan till Sverige, säger Clarry Alderback.

Liga har varit i Sverige fyra gånger. Tre somrar och en jul. Hon är elva år och bor på en internatskola i Lettland.

Sara satt en dag bläddrade i en gammal tidning när hon läste om Clarry som precis hade adopterat sitt sommarbarn. Där stod även ett nummer till Clarry på organisationen "hjärta till hjärta". Sara ringde direkt.

- Då skulle Clarry precis ringa för att få barnen till Sverige. Så jag fick två timmar på mig att bestämma mig. Jag ringde till Magnus och frågade, om vi ändå hade tre barn så skulle det väl inte göra någon skillnad med ett till.

- Och det tyckte han inte heller så vi bestämde oss. Vi hade aldrig pratat om det förut. Magnus och Sara har tre söner Tinus, Truls och Troy, de är i åldrarna 1,5 till 4,5 år, så det passade dem väldigt bra att få en flicka.

- Det är viktigt att barnet inte är i samma ålder som sina egna barn. Då kan det bli konkurrens, säger Sara.

Första sommaren när Liga kom till Sverige kunde hon ingen svenska. Sara hade köpt en turistbok så att Liga kunde börja lära sig svenska.

- Vi använde kroppen, pekade och gjorde tecken för att förstå varandra. De finns olika sätt att göra det på, men jag och Magnus bestämde oss för att inte lära oss lettiska. Liga fick lära sig svenska. I dag pratar hon flytande.

Liga har blivit barnens storasyster och när hon är i Lettland så längtar de efter henne och pratar jämt om henne. Liga skriver brev och ringer från skolan, så att Sara kan ringa upp henne. Liga har en storasyster som också är sommarbarn i Sverige. Hon bor i närheten och de träffas ibland.

Sara och Magnus har varit och hälsat på Ligas familj i Lettland.

- Det var väldigt intressant. Där var det farmodern som bestämde i huset. De har en helt annan syn på barnuppfostran än vad vi har. Barn får inte tilltala en vuxen utan tillåtelse eller avbryta en vuxen som talar, berättar Sara. I början var Liga rädd för att svara fel.

- Jag frågade om hon ville ha gröt eller fil till frukost och hon vågade inte svara. Hon ville så gärna ge mig det svar som hon trodde att jag ville ha.

Efter första sommaren hos familjen Lindström ville Liga inte åka hem. Då försökte hon gömma sig för att slippa. Andra sommaren sa hon att hon hade tappat sitt pass. Nu går det bättre, för Liga vet att nästa sommar kommer hon tillbaka. Liga har skaffat sig egna vänner och familjen hittar på mycket aktiviteter. Förra sommaren fick Liga åka på ridläger och så åkte familjen till Skara Sommarland.

- Hon är väldigt anspråkslös och vill vara till lags, berättar Sara. Vi är så glada att vi har fått just Liga. Hon passar in i våran familj.

- I Lettland är barnen vana att få arbeta och göra nytta och det kan man inte släppa helt, så Liga får ofta hjälpa till där det behövs här hemma, berättar Sara.

När vi frågar vad Liga vill bli när hon blir stor sitter hon tyst länge. Liga är egentligen en tuff tjej, men är inte van vid valmöjligheter.

- I Lettland frågar ingen barnen vad de vill bli, varken i skolan eller föräldrarna. Svenska barn växer upp med möjligheten att kunna bli vad de vill. Medan många lettiska barn inte har samma hopp om framtiden, fortsätter Sara.

När Liga blir stor vill hon flytta till Sverige.

- Sverige är bättre, för det är inte så fattigt, säger hon.

- Vi säger till Liga att hon måste vara snäll och duktig i skolan för annars får hon inte komma till Sverige. Hon får inte ta något. Är det något hon behöver så kan vi hjälpa till. När hon är här i Sverige sparar hon egna pengar. Vi vill hjälpa henne och ge henne chansen att lära sig hantera pengar.

Vi frågar Liga vad hon tycker är bäst med Sverige.

- Familjen, den är så snäll och fin, säger hon och ler. Det märks att Liga har kommit till ett hem med mycket kärlek.

Sommarbarn är något Sara varmt rekommenderar.

- Jag kan inte rädda hela världen. Jag kan sätta in pengar på en hjälporganisations postgirokonto, men det känns så opersonligt. Men jag kan göra livet bättre för ett barn. Det är en ekonomiskt fråga. Julklapparna kanske inte blir så dyra, men kostnaden väger upp mot all glädje man får tillbaks.

LINDA LUNDQVIST

Mer läsning

Annons