Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storas besparingar berör pappersbruket

Annons

Under 2004 hade fabriken i Grycksbo som mål att spara 30 miljoner kronor. Det lyckades man också med, med någon miljon till godo. Antalet anställda minskade från kring 510 till 487.

Pappersbruket resultat för 2004 har blivit klart. Det blev ett noll-resultat. Lennart Westman säger att 2005 har börjat positivt och gett lite vinst.

Han tror att det kommer att bli möjligt att lokalt kunna påverka hur besparingarna ska genomföras.

På pappersbruket i Grycksbo undersöker man hur det ska gå att spara på brukets råvaror. Tillverkningen ses över för att se om det går att minska förbrukningen av kemiska råvaror, pigment och massa.

Lennart Westman har ännu inte fått några preciseringar från bolagsledningen om hur besparingarna ska göras och när de ska genomdrivas. Han tror att det kan bli fråga om olika typer av besparingar, inklusive att minska antalet anställda.

Vad Stora Ensos styrelse har sagt är att från mitten av 2007 ska resultatet årligen ha förbättrats med 2,7 miljarder kronor. Pengar ska sparas i produktionen och i administrationen. Det kan bli aktuellt att stänga eller sälja enheter med höga kostnader och låga vinstmöjligheter. Det är främst i Europa som förändringarna ska genomföras.

Resultatförbättringen kommer att ske genom olika insatser. För att ge en uppfattning om hur stort belopp 2,7 miljarder kronor är så motsvarar det 5 400 jobb om varje anställd kostar företaget 500 000 kronor per år. Stora Enso har 45 000 anställda totalt.

Lars-Göran Johansson, ordförande för Pappers avdelning 111, har inte uppfattat styrelsens ord som att det framförallt handlar om besparingar. Han tolkar det som det som att resultatet ska förbättras med 2,7 miljarder och räknar då in inkomstökningar.

Han befarar ändå att det blir personalneddragningar på de flesta enheter i Europa.

- Alla former av besparingar blir aktuella. Det kan betyda att maskiner eller hela bruk stängs, säger Lars-Göran Johansson.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons