Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora vinster för friskolor

Annons

Konkurrensen om eleverna, mellan kommunala och fristående skolor, har på nytt diskuterats i gymnasienämnden. Som tidningen tidigare berättat finns oro hos skolpolitikerna.

Vid senaste sammanträdet togs beslut om att skriva till regeringens utbildningsutskott.

Gymnasienämnden pekar på att friskolorna i allt högre utsträckning inrättar specialutformade program.

- Nya bidragsregler är fastställda och här spelar inte kommunerna på "samma arena", hävdar skolpolitikerna i Borlänge-Säter.

Och pekar på att det är orimligt att friskolor i allt större utsträckning får inrätta specialutformade program, vilka elever i hela landet kan välja fritt, och där kommunerna är begränsade genom nuvarande lagstiftning.

- Kommunernas och landstingens villkor blir därför helt olika i förhållande till de fristående gymnasieskolorna.

Hösten 2005 planerar Novum kompetens och datautveckling AB att starta friskola i Falun med specialutformade program inom el, media samt handels- och administration.

Borlänge-Säter erbjuder dessa program i nationell form och måste ersätta friskolan med det belopp som eleven kostar i den egna utbildningen.

- Vi ser en tendens att friskolorna väljer program med "hög prislapp" för kommunerna.

Ett exempel menar nämnden är Falu frigymnasium som delar ut pengar till eleverna från hösten 2004, 10 000 respektive 15 000 kronor inom programmen omvårdnad, samhäll och naturvetar.

- Dessa pengar skulle naturligtvis ha stannat i gymnasienämndens budget till vår egen gymnasieskolas verksamhet, som ständigt får leva med för små resurser.

Skolpolitikerna menar att friskolorna ofta har låga "overheadkostnader" och kan träffa flexibla hyresavtal.

- Vilket är mycket svårt för kommunerna som gjort stora investeringar i skolbyggnader och underhållskostnader.

- Med det nuvarande bidragssystemet kommer de fristående gymnasieskolorna med stor sannolikhet att medvetet och med planering kunna bygga upp stora överskott i sina verksamheter.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons