Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Stöten - en massgrav för reliker

Annons

Thomas Bodström fick en gruvlykta vid invigningen av den nybyggda tingsrätten. Är detta ett uttryck för vänlighet eller är det ett exempel på den stora självgodhet och patriotism som finns i vår kära fosterbygd?

Sekler har gått sedan Falun hade sina glansdagar, men via kommunens propagandaapparat har budskapet om gruvans förträfflighet basunerats ut, med hopp om att det ska etsa sig fast i det nationella medvetandet. Vi tror dock att människor i övriga landet bryr sig föga om den gamla nerlagda industrins existens. Ytterligare ett exempel på den traditionstyngda patriotismen är Falujungfrun. Trädockan ges som gåva vid högtidstillfällen, men frågan är om det är en önskvärd present eller en symbol för fantasilöshet och överdriven traditionalism. Grädden på moset är när trädockan, via skönhetstävling, personifieras. Vad är syftet med alla dessa symboler och utmärkelser?

Kan det vara så att dessa gamla artefakter dragits fram för att dölja att Falun inte åstadkommit något sedan Carl Larsson drog sitt sista penseldrag? Stora Stöten borde bli en massgrav för alla gamla reliker; hoppbacke, Kårebock och trädocka.

De upplysta

Mer läsning

Annons