Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader mellan ekonomer

Annons

I en färsk enkätstudie har civil-ekonomerna kartlagt ekonomstudenterna som utexaminerades år 1999. Totalt 2 325 studenter från 24 lärosäten har svarat i enkäten. Statistik från respektive högskola presenteras i undersökningen och från Högskolan Dalarna har 16 studenter deltagit. Syftet med kartläggningen är att redovisa hur det gått för denna årskull, och genom detta få igång en diskussion som ska kunna bidra till att stärka konkurrenskraften hos svenska ekonomutbildningar internationellt.

Rapporten visar att det råder skillnader mellan högskolorna i fråga om bland annat anställningar och löner.

Den visar också att de kvinnliga civilekonomerna fortfarande tjänar betydligt mindre än männen, trots att de erhållit motsvarande utbildning och examen. Skillnaderna är anmärkningsvärda. 76,9 procent av kvinnorna tjänar under 30 000 kronor i månaden medan mer än hälften av männen har en månadsinkomst som överstiger samma belopp.

Under slutet av 90-talet rådde högkonjunktur och de som utexaminerades 1999 hade över lag lätt att hitta jobb. 49 procent av alla ekonomstudenter i landet fick arbete redan innan utbildningen avslutats och efter sex månader hade 94 procent fått sitt första jobb. Högskolan Dalarna ligger lägst i frågan om anställning innan avslutad utbildning -25 procent, mot 80,5 procent vid Handelshögskolan i Stockholm.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons