Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i diabetesvård

Annons

De tre bästa landstingen när det gäller diabetesvård 2006 var Östergötland, Västerbotten och Kronoberg. Skillnaderna mellan olika delar av landet är stor.

Det framgår av en rapport om diabetesvården från Nationella diabetesregistret (NDR). Poängsumman _ landstingsindexet _ baseras på uppnådda mål i ett landsting i jämförelse med riket för en rad olika indikatorer, däribland blodtryck och kolesterolvärden.

Ett problem i utvärderingen är det låga deltagandet från några landsting.

I Stockholm _ som intog jumboplatsen bland sjukvårdsområdena _ rapporterades endast två av tio patienter förra året. I Östergötland, som var bäst, lämnade sjukhusen och vårdcentralerna uppgifter om åtta av tio patienter.

Syftet med NDR, som nu funnits i elva år, var att skapa ett verktyg för att kunna förbättra kvaliteten på diabetesvården.

Vårdcentralerna är överlag sämre än sjukhusen på att lämna information till NDR.

Den undermåliga rapporteringen får i förlängningen konsekvenser för vården av diabetespatienter, enligt Inge-Britt Lundin, ordförande i Storstockholms diabetesförening.

I Sverige har omkring 4 procent av befolkningen diabetes, enligt Socialstyrelsens beräkningar. Inge-Britt Lundin tror att siffran är ännu högre.

Förra året rapporterades 156|202 patienter med diabetes, motsvarande cirka 43 procent av landets alla diabetiker.

TT

Mer läsning

Annons