Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stora skador till liten nytta"

Annons

Claes Roxbergh, Miljöpartiet, anser att minikraftverket i Vanån vid Johannisholm utgör ett av de värsta exemplen på skadorna av det statliga bidraget till utbyggnad av småskalig vattenkraft.

- Minikraftvrket i Johannisholm leder till att en strömmande fors omvandlas till lugnvatten. Ingreppet sker med grävmaskiner och schaktning, säger Roxbergh och menar att de elva projekt som hittills beviljats statliga bidrag kommer att medföra stor skada för miljön och den biologiska mångfalden och väldigt liten vinst i form av ökad eltillgång.

Roxbergh anser att bidraget omdelbart borde avskaffas, men tillägger att istället riskerar situationen att bli värre med det förslag socialdemokraterna, centern och vänstern lagt.

I energipropositionen föreslås nämligen ytterligare stimulans för utbyggnad av den småskaliga vattenkraften.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand säger att det inte är otänkbart att partiet agerar mot projektet i Johannisholm.

- Jag vet att vi lokalt får påtryckningar från flera håll i landet mot ingrepp i de få orörda vattendrag som finns kvar.

Även Naturskyddsföreningen överväger att agera mot projektet i Johannisholm genom att ansöka om att få aktuellt område skyddat som naturreservat.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons