Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora planer för Myran

Annons

Efter Dalregementets nedläggning anser sig inte försvarsmakten ha användning för 130 hektar av sitt stora övningsområde. Men det har kommunen som en längre tid aviserat att man vill köpa det. Försvarsmakten har dock inte velat sälja förrän bland annat saneringsfrågorna klarats ut.

Men i dagarna har det första viktiga steget mot en försäljning tagits i och med att försvarmakten beslutat sig för att inleda processen med att säga upp hyresavtalet med Fortifikationsverket som förvaltar marken. Därmed kan kommunen nu börja att förhandla om ett köp av Myran.

- Nu har det börjat lossna efter många års diskussioner, säger planchef Mats Reuterborg.

Det har tidigare funnits en grovskiss för vad kommunen vill använda området till. Men nu finns förslag på en mera detaljerad översiktsplan.

Ett fem hektar stort område längs Lugnetleden och mellan Svärdsjögatan och regementet kan användas till lite av varje med tanke på sitt goda läge. Där finns utvecklingsmöjligheter för högskolan och olika företag. Men området bör inte domineras av handel anser stadsbyggnadskontoret. Där kan också rymmas bostäder, till exempel studentbostäder.

- Jag tycker att man borde kunna ha ett inslag av bostäder där lite längre in mot Myran, säger Mats Reuterborg.

Ett annat område, åtta hektar stort, längs Lugnetleden mellan själva regementet och Svärdsjövägen kan avsättas för olika företag som söker bra skylt- och trafikläge. Men kommunen har andra liknande områden på gång för den typen av verksamhet, så exploateringen av detta området får ses på lite längre sikt.

Ren bostadsbebyggelse bör kunna ordnas i sluttningen mellan gamla Svärdjövägen och Järlinden och Högbo. Det fyra hektar stora området skulle kunna ge plats åt mellan 30 och 40 villatomter.

Men det kan lika gärna bli radhus eller någon annan typ av bostadsbebyggelse, säger Mats Reuterborg.

Allt hänger dock på hur mycket det kommer att bullra från det övningsområde försvarsmakten vill ha kvar. Nya utredningar får ge svar på det.

Ett nio hektar stort område längs Svärdsjövägen in mot de gamla skjutbanorna bör avsättas som ett reservområde för Lugnets fortsatta utveckling. Där skulle både idrottsanläggningar och företag rymmas, anser stadsbyggnadskontoret.

Resterande mark, 100 hektar, avsätts främst till den planerade golfbanan. Den kommer nu att få en bättre utformning än i tidigare förslag i och med att behovet av fler fotbollsplaner minskat.

Man bör också via Myran binda ihop de elljusspår som går på Lugnet och bort mot Hälsingberg, anser stadsbyggnadskontoret.

På tisdag tar kommunstyrelsens utvecklingsutskott ställning till förslagen om Myran som ska gå ut på samråd. Informationsmöten för allmänheten ska sedan anordnas efter semestrarna.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons