Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora planer för Dalälven

Annons

En flytande stugby i Grådö, ett sötvattencentrum, husvagnscamping, bryggor, fiskesafaris, båtuthyrning, sjösättningsramper, fritidsbåtshamnar, samt både stora och små bryggor ingår i projektet.

Det är första gången någonsin som Hedemora kommun är på väg att göra ett stort samlad utredning som ska lyfta den turism som ska kopplas till Dalälven.

Redan i sommar måste politikerna och tjänstemännen i både Avesta och Hedemora kommun lösa frågor kring den planerade båttrafik som ska trafikera Dalälven. Det krävs att stora bryggor placeras i både Avesta och i Dala-Husby, samt också i Grådö som blir en station på sjövägen mellan de båda kommunerna.

- Alla kanske inte vill åka hela vägen. Därför bör det finnas möjlighet att göra ett stopp vid Malmgården, säger Per-Olof Herou.

Det finns förhoppningar om att få bidrag från EU till projektet. Totalt handlar det ett stöd på 300 000-400 000 kronor. Per-Olof Herou uppskattar att ungefär en fjärdedel av finansieringen ännu saknas för att kunna påbörja den första delen av projektet.

För att få fart på båttrafiken krävs också möjlighet att kunna skaffa bensin, tillgång till färskvatten och platser där det går att göra sig av med sopor. På en av öarna i Dalälven ska det bli en rastplats. Förutom en flotte där båtägarna ska kunna placera sina båtar planeras för ett övernattningsloft, grillplats och campingbord.

I Grådö planeras för ett sötvattencentrum där de stora älvarnas betydelse för flott och transportleder, samt Sveriges utveckling, ska stå i centrum.

- I Sverige finns inget liknande, säger Per-Olof Herou. Men i Danmark finns däremot anläggningar, som lockar väldigt många besökare, visar på vattnets betydelse för naturen, men också för vår existens.

Per-Olof Herou anser att Grådö är en utmärkt plats för en satsning på att locka turism till Dalälven.

- Förutom en husvagnscamping finns det planer på att skapa en flytande stugby. Det är populärt att bo på vattnet, det ser vi exempelvis på Amsterdam med alla sina husbåtar.

I början planeras för ett 10-tal flytande stugor, som ska ingå som en del i husvagnscampingen. Dessutom ska det bli servering, turistinformation, fiske- och naturguidning i Grådö.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons