Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora penninggåvor till Mora församling

Annons

Mora församling har fått och kommer troligen att få ytterligare stora penningbelopp från en kvinna, som avled i en ålder av 97 år förra året. Kvinnan var bördig från Mora, men har bott på annan ort.

Kvinnan, som ligger begravd på Mora kyrkogård, har testamenterat 587 600 kronor till Mora församling.

Enligt församlingens kamrer ska pengarna enligt testamentet användas till sociala behjärtansvärda ändamål inom Mora församling.

Kyrkorådet fick information om gåvan vid senaste sammanträdet och det är den valda ledningen för församlingen, som får tolka hur pengarna ska användas utifrån testamentets förskrifter.

Enligt Lars Grudén skänkte kvinnans dödsbo två miljoner kronor till olika ändamål i en första utbetalning, där Mora församling fick en fjärdedel av den totala summan.

Lars Grudén uppger att det troligen kommer ytterligare tilldelning från kvinnans testamente då dödsboet förfogar över aktier i USA, som ännu inte slutredovisats.

- Jag har aldrig hört talas om att församlingen har fått en sådan här stor ekonomisk gåva tidigare, säger Lars Grudén.

Dessutom har församlingen fått ytterligare ett arv efter en annan kvinna från Mora.

Summan i det fallet är 216 000 kronor.

Denna penningssumma ska gå till Andreasgårdens prydande. Personal och kyrkoråd ska inkomma med förslag på vad pengarna kan användas till.

Även Våmhus församling har fått ett arv på 98 000 kronor. I det fallet ska 12 000 kronor årligen gå till inköp av material till äldreboendet Hanslindens terapiavdelning i Våmhus.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons