Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora och små firade i Torsång

Annons

Båten Bäsingen var först i paraden med traditionell folkdans och musik ombord. Ångbåtar som tutade i kapp, dekorerade med björkris och blommor, följde. Sist i följet kom tvåäringar och ekor som roddes av Tylla Spelmän och Torsångs Folkdansare. De hade i båtarna med sig blomgirlander och kransar att klä midsommarstången med. Målet för paraden var Torsångs hembygdsgård där en stor förväntansfull publik inväntade dem.

Antalet åskådare blev fler ju närmare paraden kom, då åskådarna på torr mark följde till fots båtarnas väg mot hembygsgården. De som försökte ta bilen fram till gården, fick tänka om. Hela vägen var fylld av glada midsommarfirare som alla ville se majstången resas.

- Under en typisk midsommarafton äter vi fem miljoner burkar med sill, informerar Harald Skölving, hembygdsföreningsordförande, som välkomnade publiken från en scen på hembygsdsgården.

- Om man lägger burkarna på rad blir den tio mil lång och räcker ända till Gävle.

Vidare fick vi veta att vi äter tre miljoner kilo färskpotatis och en miljon liter gräddfil till det. För att skölja ner all mat, dricker vi tio miljoner liter öl, vin och sprit.

- Det är lika mycket som 70 familjers dricksvattenförbrukning, säger han.

Efter välkomsttalet, anlände Tylla Spelmän från roddbåtarna. De bar en lång girland av ormbunkar och blomsterbeklädda kransar. Under skön sång från Tuna Torsångs kör, som inledde med vackra "Ut i vår hage", bekläddes den kala stången. När stången var utsmyckad följde en dansuppvisning av Torsångs Folkdansare till musik av Tylla Spelmän.

Dansaren Susanna Limell uppträdde sedan med en egenkoreograferad dans. Hon svepte - barfota - graciöst över det blöta gräset iklädd en blå, skir klänning när hon utförde sin dans till en polska som spelmännen spelade. Sex tappra spelmän hade sedan fått den inte allt för lätta uppgiften att resa midsommarstången. De var rätt få och stången var rätt lång. Men tillsammans med publikens påhejanden, blev den slutligen rest. Åskådarna applåderade och jublade nöjt.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons