Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora och små djur på tavlor vid Speglingar

Annons

Under juli månad ställer Sven Skilberg ut sina tavlor på glasverandan vid Speglingar. Han är entomolog, samlar på insekter, och konstnär med inriktning mot akvarell.

- Jag började samla i samband med att jag fotograferade insekter, berättar Sven Skilberg.

Fotograferande, samlandet av insekter och det konstnärliga är sådant som Sven Skilberg haft som hobby hela sitt liv. Sina vardagar har han tillbringat på Morgårdshammar AB som svarvare, men är i dag pensionär på heltid.

Som de flesta barn ritade och målade Sven Skilberg, men i hans fall fortsatte de upp i vuxen ålder. Han var också intresserad av små djur och även det intresset behöll han upp i vuxen ålder.

Med tiden började han fotografera och det föll sig naturligt att han fotograferade insekter.

- Jag började också samla på olika sorters insekter och med tiden styrde det över till skalbaggar, för att nu ha blivit att jag i huvudsak samlar på det som kallas långhorningar.

Han hittar skalbaggarna främst i södra Sverige, Skåne, Blekinge och på Öland.

När Sven Skilberg ska måla sina skalbaggar måste han använda mikroskåp för att få fram färgerna och teckningen på skalbaggen.

Det är inte bara skalbaggar som hamnar på Sven Skilbergs tavlor. Han målar mycket djur över huvudtaget och katter är lite av en favorit.

- En av mina favorittavlor är ett porträtt på grannens katt, som jag var så förtjust i, berättar Sven Skilberg, som lånade ett fotografi och gjorde tavlan utifrån det när katten dött.

Bland hans tavlor finns det även landskapsmålningar från bland annat södra Sverige.

Hans tavlor finns på Seglingar under juli månad.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons