Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Kinadelegationer i Ludvika

Annons

Inför upphandlingen i år av världens första likströmsöverföring på 800 kilovolt i Kina åker stora kinesiska delegationer i strid ström till ABB:s HVDC-enhet, transformatorenhet och till forskningsbolaget Stri i Ludvika.

I veckan har en teknisk delegation ledd av Tong Mingdong, generaldirektör för System Planning dept (CPECC) besökt ABB och Stri.

I den stora delegationen fanns också representanter från China Southern Power Grid, Guangdong Power Grid och de två designinstituten SWEPDI and CSEPDI.

Stri i Ludvika har under hösten genomfört en serie smutsprov på 800 kilovolts HVDC-isolatorer där de nedsmutsade isolatorerna utsätts för ånga under spänningar på upp till 1200 kilovolt likström. Isolatorer med en längd på upp till 14 meter kan provas under dessa förhållanden och höga spänningar i Stris labb.

Smutsproven av isolatorerna är en viktig del i utvecklingen för att säkerställa de höga kraven på tillgänglighet det nya HVDC-systemet.

Sydkinas projekt kommer att höja systemspänningen hela 200 kilovolt jämfört med dagens högsta spänning som används sedan mitten av 1980-talet i likströmslänken från Itaipu i Brasilien.

Första polen i China Southern Power Grid Companys nya HVDC-länk ska vara i drift i juni 2009 och hela länken 2010 och ska kunna överföra upp till 5000 till 6400 megawatt i en 1600 kilometer lång länk mellan Yunnan och Guangzhou i södra Kina.

ABB i Ludvika hoppas utöver att leverera strömriktaranläggningarna också att få leverera också bland annat transformatorer och genomföringar från Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons