Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora förändringar av jordbruksstödet

Annons

Orsa LRF-avdelning har, tillsammans med Moraavdelningen, bjudit in LRF-ordföranden Ulrik Isaksson till Orsa, för att informera om kommande förändringar i EU-bidraget till jordbruket.

25 LRF-are hade hörsammat kallelsen och Ulrik Isaksson informerade att stora förändringar kommer att ske i EU-stödet från och med 2005.

En blandmodell införs i Sverige. Bidraget, som egentligen är ett konsumentstöd för billigare mat i butikerna, kommer framledes att inte vara kopplat till vad som produceras, utan till vad som producerades under åren 2000- 2002 i medeltal. En stödrätt erhålles, som ger EU-bidrag om vissa villkor är uppfyllda.

Ett övergångsbidrag för mjölk införs fram till 2007, eftersom det befaras att mjölkpriset kommer att sänkas. Likaså utgår ett slaktbidrag med 75 procent för att visa vikten av bevarandet av betesmarkerna. Miljöersättningen berörs ej av förändringen.

- Ja, inte blir det enklare att förstå EU-bidragen efter föränd-ringen, men förhoppningsvis kommer det att fungera på ett bättre sätt, sa Ulrik Isaksson.

Efter en givande och livlig diskussion, delades gruppen upp inför årsmötesförhandlingarna. För Orsa fastställdes det mesta till tidigare års rutiner. Årliga fältvandringar ska återigen införas.

Under älgjaktsveckan var en förmodad varg in i en hage och tog ett lamm. Mötet ansåg att, när rovdjuren blir så närgångna, måste något göras. Beslutet blev att skicka en motion till länsförbundet om rätten att försvara tamboskapen i kulturlandskapet, där björnen och vargen inte anses höra hemma. För att vargen och björnen ska få plats, måste tamboskapen på ett aktivt sätt få försvaras.

Mer läsning

Annons