Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Ensos hotbrev

Annons

Som en följd av brevet har flera möten mellan topp- chefer och ministrar ägt rum de senaste veckorna.

Stora Enso har över 9 000 anställda i Sverige varav en bra bit över 2 000 i Dalarna vid arbetsplatser i Falun, Linghed, Grycksbo, Kvarnsveden och Fors. Men Sverige har blivit ett allt mindre viktigt land för den fullt ut internationella skogsjätten. Hemmamarknaden har sedan länge minskat i betydelse och blott en femtedel av koncernens totala anställda jobbar på svenska enheter.

Men företaget har stora kapitalintensiva anläggningar i landet, som svarar för betydande inköp av råvaror. Stora investeringar har gjorts i bruk i Skoghall, Hylte och Skutskär och i sågverk i Norrsundet, Ala och Gruvön. Stora Enso skapar ett exportvärde för Sverige på ungefär 25 miljarder kronor om året.

Just nu är planerna på en jätteinvestering, på 4,1 miljarder kronor, i en ny pappersmaskin i Kvarnsveden på väg att ta allt fastare form.

Stora Enso talar ifrån en styrkeposition i förhållande till regeringen. Tonen från företagets sida är tämligen skarp och brevet till näringsminister Leif Pagrotsky och miljöminister Lena Sommestad är undertecknat av Hägglund och Stora Ensos Sverigechef Yngve Stade.

Rubriken understryker att toppcheferna vill träffa regeringen för "diskussion av förutsättningar för Stora Ensos fortsatta verksamhet i Sverige".

Brevet ådagalägger en osentimental grundhållning mot Sverige: "Tillväxten kommer att förläggas till länder där förutsättningarna bedöms som mest gynnsamma". Priserna på företagets produkter sätts i stor utsträckning på den globala marknad där konkurrenter med betydligt lägre kostnader skapar tufft konkurrenstryck.

Stora Ensos fördel i den matchen har varit tillgång till välutbildad personal, tillgång till vedråvara och tillgång till säker energi till rimligt pris. Men brevet tar upp de "svårigheter i betydande avseenden" som topp-cheferna är oroliga för.

Priset på biobränsle är så högt att vedråvara riskerar att eldas upp i stället för att omvandlas till trä- eller pappersprodukter. Stora Ensos toppchefer sågar energipolitiken: Elmarknaden fungerar dåligt. Elförsörjningen på sikt borde vara säkrad. Eldistributionen på sikt borde också vara säkrad.

"Så kallad grön elenergi och certifikatsrelaterade frågor är också exempel på faktorer som vi starkt önskar att ifrågasätta", skriver de.

Den tillståndsprocess som reglerar uppförandet och igångsättandet av en ny pappers- maskin i Kvarnsveden måste klaras av inom ett år - "om inte kommer investeringen att äventyras". Den tiden ser nu ut att klaras, bekräftar brukschefen i Kvarnsveden, Lars-Ove Staff.

Toppchefernas begäran om "gemensam överläggning med statsråden" gav respons från regeringens sida. Miljöminister Lena Sommestad reste inom några veckor direkt till Kvarnsvedens pappersbruk där hon träffade bruksledningen.

Björn Hägglund, Yngve Stade och miljöchefen Per Broman ingick i den bolagsdelegation som träffade näringsminister Leif Pagrotsky.

De förstnämnda var oanträffbara i går och Broman hänvisar frågor om mötet med Pagrotsky till Hägglund.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons