Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso vill sälja sin svenska skog

Annons

u Skogsjätten Stora Enso vill sälja sin skog i Sverige.

I ett första steg säljer bolaget sitt skogsinnehav i USA och Finland, värt sammanlagt 4,6 miljarder kronor.

Finsk-svenska Stora Enso äger i dag 1,9 miljoner hektar skog i Sverige till ett bokfört värde av 6,5 miljarder kronor. På torsdagen meddelade bolaget att man undersöker möjligheten att sälja hela eller delar av det svenska skogsinnehavet.

Orsaken är att Stora Enso vill använda pengarna till att utveckla sin huvudverksamhet, som i dag är papper och förpackningsprodukter.

- Avkastningen på det kapital som sitter bundet i skogen är lägre än det vi tror att vi kan få om vi får in det i kärnverksamheten, säger Björn Hägglund, Stora Ensos vice koncernchef, till TT.

Samma strävan ligger också bakom bolagets beslut att sälja allt skogsinnehav i Finland och USA. Försäljningen omfattar cirka 730 000 hektar skogsmark med ett sammanlagt bokfört värde motsvarande 4,6 miljarder kronor.

Enligt planerna ska skogsinnehavet i Finland tillsammans med annan relaterad verksamhet föras över till ett nytt bolag, Tornator, som sedan ska säljas ut till institutionella investerare före utgången av 2002. Stora Enso ska behålla en minoritetsandel i det nya bolaget. Intresserade investerare finns redan, enligt Björn Hägglund.

- Vi har kollat att det finns ett visst intresse men mer än så vill jag inte säga, säger han.

Hur en framtida försäljning i Sverige ska gå till vill inte Hägglund spekulera i. Det som försvårar en försäljning av den svenska skogen är att Stora Enso behöver virket som den producerar. Någon tidsplan för en försäljning av den svenska skogen finns i nte, enligt Hägglund. (TT)

MAGNUS PERSSON

Mer läsning

Annons